Toisinaan menee sanattomaksi vasemmiston "talousajattelun" kanssa. Yritetään nyt silti kirjoittaa muutama sananen. Li Andersson kiristää keskustaa toteamalla:

" Jos Keskusta avaa sopeuttamiskeskustelun, veropäätökset ovat pöydällä "

Tällä Andersson viittaa pörssin ulkopuolisten yritysten osinkoverotuksen kiristämiseen. Andersson jatkaa:

"Listaamattoman yrityksen osinkoja verotetaan kevyemmin kuin pörssiyhtiön osakkeita. Vasemmistoliitosta verotus ei nykyisellään kannusta pörssin ulkopuolisia yrityksiä investoimaan vaan omistajat ottavat ennemmin rahat osinkoina itselleen"

Mieleen tulee kaksi asiaa. Ensinnäkin on erikoista, että mitään sopeutuksia ei saisi tehdä vaikka valtio velkaantuu hurjaa tahtia ja menoja on kasvatettu jo aivan liikaa. Toisin sanoen ilmeisesti aina on oikea aika lisätä menoja mutta koskaan ei ole oikea aika sopeuttaa / leikata menoja? Myöskään hyvinä aikoina ei kerätä puskuria kriisejä varten vaan velkaa tehdään silloinkin. Anderssonin kommentti on kakaramaista kiristystä vaikka nyt tarvittaisiin vastuullista talouspolitiikkaa ja hyvinkin  tarkkaa menojen tarkastelua.

Mitä taas tulee listaamattomien yritysten osinkojen verotukseen, niin Andersson ei tunnu sisäistävän investointien logiikkaa. Normaalin yrityksen investoinnit perustuvat siihen ajatukseen, että yrityksen tuottavuus kasvaa ja omistajat saavat suurempia tuottoja. Kuvitteleeko Andersson, että jos omistajat eivät saa riskinotoistaan ja sijoituksistaan palkkiota niin se kannustaa investointeihin?

Vasemmiston talousajattelu lähtee duunarien ja yritysten vastakkainasettelusta. On todella sääli, että niin moni äänestäjä ei ajattele asioita kuin viikkojen tai kuukausien aikajänteellä. Jos joku puolue lupaa satasta kuussa lisää tukiin, moni ajattelee sen olevan ihmisläheistä ja vastuullista politiikkaa ja antaa äänensä. Tämä vihervasemmistohallitus toteuttaa kaiken velaksi ja sopeuttamisesta ei saa edes keskustella. Sekö on vastuullista ylisukupolvisesti ajattelevaa politiikkaa?

Seuraavalla hallituksella on kaksi vaihtoehtoa. Joko se tekee isoja sopeutuksia ja yrittää vastuullisesti saada taloutemme oikeille raiteille ja menettää nopeasti kannatuksensa. Taikka sitten se laskee, että otetaan velkaa ja jätetään sopeuttamatta niin saadaan taas ääniä, ja vierittää vastuun seuraaville hallituksille joille eteen tulee sama dilemma.