Vaikka Hjallis puhuukin Liike nyt:in puolesta, tekee hän terävän havainnon todetessaan:

"Suomessa puhutaan liikaa vain työllisyystoimista, kun pitäisi puhua enemmän kasvusta. Yritykset kyllä palkkaavat lisää väkeä, kun on kasvua ja investointeja."

Poliitikkomme yrittävät mennä perse edellä puuhun. Ainoat mahdolliset työllisyystoimet on ne toimet joilla yritykset investoivat, aloittavat vientiä ja investoivat. Kaikki muut työllisyystoimet ovat tuhoon tuomittuja. Sipilän hallitus jo kokeili aktiivimallia. Mikään aktiivimalli ei kuitenkaan tuota lisää työpaikkoja koska ongelma on siinä, ettei täällä yritetä tarpeeksi. On turhaa rangaista työnhakijaa siitä ettei tarjolla ole työtä.

Suomi voisi kokeilla vaikka Viron mallia ja poistaa yritysverotuksen. Se tuskin edes maksaisi mitään koska yritys investoisi kasvuun ja vientiin ne rahat jotka jäisi verottamatta. Luonnollisesti yrityksen omistajat maksaa normaalit verot kun varoja nostetaan palkaksi. Mitään tällaista rohkeaa ja oikeasti toimivaa tuskin tältä hallitukselta saamme.

Hallitus voisi aloittaa vaikka kuuntelemalla PK-yrittäjien ja pienyrittäjien viestiä toimintansa pullonkauloista. Teoriassahan voimme saavuttaa vaikka täystyöllisyyden keksimällä turhia virkoja ja palkkaamalla ihmiset töihin velkarahalla. Kasvu on kuitenkin se millä voidaan maksaa ne suunnattomat velat joita Suomi nyt tekee. Kasvu on se millä hyvinvointivaltio voidaan ainakin teoriassa pelastaa. Siitä pitäisi puhua toden totta enemmän kuin työllisyystoimista juuri kuten Hjallis toteaa. Ne työpaikat syntyy sivutuotteena siitä kun yrityselämä maassa kukoistaa. Sitä reittiä syntyy myös rahoituspohja julkisille palveluille.

Hjalliksen kirjoitus: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hjallis-harkimo/velkaa-hurjalla-vauhdilla-tuleville-sukupolville/