https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/valheita-ja-petoksia-osa-ii/

Tuomas Malinen kirjoittaa jälleen ansiokkaasti käytännössä tabuksi tehdystä aiheesta. Euro ja EU tuntuu olevan suomalaisille poliitikoille kuin itse itsensä selittäviä asioita. EU:ssa pitää olla koska EU:ssa pitää olla. Euro on puolustettava asia koska euro on puolustettava asia. Tällä tasolla on argumentointi. Kaikki kriittinen keskustelu puuttuu. Onneksi on Malisen kaltaisia ihmisiä jotka uskaltavat puhua vaikka vaarana on, että se vaikuttaa omaan uraan.

Ruotsi teki aikanaan selvityksen euroon liittymisestä ja tulos oli selvä, ei kannata liittyä. Suomi jätti koko selvityksen tekemättä koska euroon piti mennä koska euroon piti mennä. Vaikka me nyt tiedämme jo varmuudella, että euro on ollut taloudellemme erittäin vahingollinen ja se on koitumassa yhä vahingollisemmaksi, niin edelleen sen kritisoiminen tai eroaminen eurosta on täysi tabu.

Simuloiduissa malleissa me olisimme viennissä kymmeniä prosentteja korkeammalla jos meillä olisi oma kelluva valuutta. Kelluvassa valuutassa on riskejä ainoastaan mikäli ottaa valuuttalainoja. Muutoin kelluva valuutta aikaansaa tuntuvaa viennin kasvua erityisesti kriisin hetkillä. Jokseenkin käsittämätöntä miten älyllisessä kuplassa päättäjämme voivat elää kun edelleenkään ei pohdita kriittisesti ja analyyttisesti eurossa olemisen mielekkyyttä aikana jolloin EU on ottamassa merkittäviä liittovaltion askeleita ja tekemässä EU sääntöjenkin vastaisia tukipaketteja.

Ilmeistä on, että Suomen päättäjät eivät kykene krittisyyteen EU:n ja sen tulevaisuuden suhteen. Siksi ainoa Suomen realistinen mahdollisuus onkin, että EU ja/tai rahaliitto hajoaa altamme meistä riippumattomista syistä. Meidän päättäjämme haluaa olla viimeiseen saakka uppoavassa laivassa aivan siitä syystä, että paras heidän tuntemansa argumentti on saada olla mukana uppoavassa laivassa. Henkilökohtainen toiveeni onkin, että ainakin euro kaatuisi tässä samassa talouden rytinässä niin se ei tekisi enää erikseen uutta vahinkoa myöhemmin ja pääsisimme omalla valuutalla viemään Suomea eteenpäin.