https://www.kauppalehti.fi/uutiset/valtion-ei-tarvitse-maksaa-velkojaan-pois-taalerin-heikkila-harvinaista-kylla-olen-samaa-mielta-paavo-arhinmaen-kanssa/483c27e8-6f78-4c59-b2e7-af714d736894?ref=iltalehti:b9de&utm_source=iltalehti.fi&utm_medium=almainternal&utm_campaign=kiintea_kauppalehti_ohjausboksi&utm_content=ohjausboksi&_ga=2.267344333.2118278218.1591736550-546418177.1587318622

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki toteaa ettei valtion tarvi maksaa velkojaan koskan pois:

”Eiväthän valtiot koskaan maksa lainojaan pois, ne ottavat uusia lainoja tilalle. Tällä hetkellä Suomi saa lainaa erittäin matalilla ja kiinteillä koroilla”

Asia on juuri näin. Valtio tosiaan voi ottaa uutta velkaa vanhan tilalle. Pointti ei kuitenkaan ole siinä, että valtion tulisi olla velaton. Jos valtio ottaa aina uutta velkaa vanhan tilalle, niin se indikoi että taloudenpidossa on jokin vialla. Toiseksi, jossakin on olemassa se kipupiste jossa velkaa on yksinkertaisesti kertynyt niin paljon, että lainanhoidon kulut käyvät mahdottomiksi. Etelä-euroopan maista muun muassa Italia on nyt tämän kysymyksen edessä. Viimeksi Kreikka oli samassa tilanteessa. Jos kerran velka olisi ratkaisu taloutemme ongelmiin, niin miksi emme ottaisi vain velkaa mielinmäärin ja työllistäisi rahoilla kaikkia työttömiä?

Jokainen ymmärtää miten käy yritykselle tai yksityishenkilölle joka ottaa aina uutta velkaa vanhan maksamiseen korjaamatta  koskaan talouttaan tai saamatta lisää tuloja. Valtiota koskee täsmälleen sama lainalaisuus ja tämän todistaa monen ylivelkaantuneen maan kriisit.

Taaleri kapitaalin Vesa Heikkilä säestää Arhinmäkeä:

”Harvinaista kyllä olen samaa mieltä Paavo Arhinmäen kanssa. Valtiot eivät maksa velkojaan pois. Talouskasvu ja inflaatio korjaavat velkasuhteen. Esimerkiksi Suomen nimellinen valtionvelka on noussut sodan jälkeen joka vuosikymmen."

Eikai missään sellaista ole sanottukaan ettei valtiolla saisi olla velkaa. Kyse on  bruttokansantuotteen sekä talouden suhteesta velan määrään. Suomi on sodan jälkeen kasvattanut talouttaan joten se on kestänyt velkaa. Kun vienti lamassa samaan aikaan sakkaa kun velan määrä kasvaa, se heikentää nopeasti velan ja tulojen suhdetta. Arhinmäki ja Heikkilä tuntuvatkin puhuvan nyt aidan seipäästä kun pitäisi puhua aidasta eli ongelmasta nimeltä ylivelkaantuminen. Heikkilä itsekin toteaa että talouskasvu ja inflaatio korjaa velkasuhteen. Käsittämätöntä puhetta talous-ihmiseltä aikana jolloin edessä voi siintää ties miten pitkä talouskasvun tyrehtyminen.

Kaiken kukkuraksi velalla yritetään tehdä vielä politiikkaa tyyliin Andersson:

”velkapelottelu on helppo populistinen keino”

Huoleton velanotto tosiasiassa on mitä vastuuttominta populismia. Päättäjät tietävät että sopeuttamalla ja järkeistämällä taloutta menetetään ääniä. Lasku tulee aina perässä.

Vasemmiston perusongelma on talouden suhteen aina sama. Koska ei osata tai haluta synnyttää talouteen lisäarvoa, ratkaistaan asia velalla ja puhutaan siitä huolettomasti. Ei paljoa tarvitse seurata mitä maailmassa tapahtuu, ymmärtääkseen että me saatamme olla pian pelastamassa Italiaa ylivelkaantumisensa takia. Ja kuinkas muutenkaan kuin taas velaksi. Toivottavasti seuraavissa vaaleissa ihmiset ymmärtää äänestää niitä jotka eivät lupaa äänestäjille mitään muuta kuin tiukentuvia taloudellisia aikoja. Nimittäin paradoksaalisesti silloin ihmiset tulevat saamaan eniten. On alettava elämään realismissa ja haluttava jotain muuta kuin Italian ja Kreikan kohtaloa.

Loppuun lukemisen arvoinen blogi:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/timoheinonen/rahan-jakaminen-onkin-valtaosalle-poliitikoista-ydinosaamista/