Suomi elää yhtä kriittisemmistä ajoista sitten sotien. Itsenäisyytemme on uhattuna niin taloudellisesti kuin liittovaltionkin muodostumisen osalta ja nämä tietysti linkittyvät vahvasti toisiinsa. Me tavalliset kansalaiset emme paljoa voi tehdä mutta voimme sentään yrittää vaikuttaa päättäjiin. Tein oman osani ja lähetin seuraavan sähköpostin Keskustan puoluejohtaja Katri Kulmunille. Mahdollista vastausta en julkaise:

 

Hyvä Puheenjohtaja Katri Kulmuni,

 

Suomi elää erittäin kriittisiä hetkiä. Euron ja etelän pelastamiseksi on suunnitteilla tukipaketteja jotka rikkovat EU:n omia sääntöjä vastaan. Euron pelastamista perustellaan sillä, että Suomi vientivetoisena maana kärsii jos Euroopan taloutta ja euroa ei pelasteta. Tosiasiassa Suomi häviää noin 20% Ruotsille nimenomaan euron vuoksi. Vientivetoisena maana oma valuutta joustaisi kriisien hetkellä ja lisäisi vientiä.  Kaikissa vaihtoehdoissa Suomi tulee kärsimään taloudellisesti. Siksi ratkaisevaa onkin se, teemmekö pysyväisluonteisia ratkaisuja joista ei ole enää paluuta, vai teemmekö viisaita ratkaisuja joista kärsimme vain lyhyellä aikavälillä.

Mikäli Suomi osallistuu yhteisvastuullisesti mm. Italian pelastamiseen, avaamme pandoran lippaan josta tuskin on enää paluuta. Voimme menettää  vaivalla rakentamamme hyvinvointivaltion rahoituspohjan pysyvästi. Joka tapauksessa lienee selvää, että emme kykene mitenkään kompensoimaan nykyisellä tai lisääntyvälläkään viennillä sitä miljardien maksutaakkaa joka Suomelle yhteisvastuista seuraisi. Euro ei voi toimia valuuttana ilman liittovaltiota ja yhteistä budjettia sekä verotusta koska taloudet ovat niin erilaisia. Siksi euron pelastamisen mielekkyyttä tulee syvästi pohtia.

Keskusta meni hallitukseen vastoin äänestystulosta ja vastoin myös monien keskustalaisten mielipidettä. Käytännössä Keskusta luopui siitä taloudellisesta vastuullisuudesta jota puolue yritti harjoittaa vielä edellisessä hallituksessa. Keskustan kannatus ei voi nousta koska äänestäjäkunta kokee, ettei Keskusta edusta enää sitä mitä siltä odotetaan. Puolue ei voi muuttua vihervasemmistolaiseksi yhdessä yössä ilman seurauksia. Hyvin todennäköisesti Keskusta ei voi olla hallituksessa hallituskauden loppuun saakka. Mikäli Keskusta riittävän ajoissa myöntäisi, että nyt on tehty isoja virheitä, se voisi korjata mainettaan myöntämällä tämän julkisesti virheeksi ja eroamalla hallituksesta. Nyt kysymys on Suomen tulevaisuudesta ja silloin vallan ei pidä antaa sokaista. Keskusta voi tässä hallituksessa ainoastaan hävitä.

Uskoakseni te valtiovarainministerin tehtäviä hoitaneena tiedätte, että tämä hallitus ei kykene Suomen suuntaa muuttamaan paremmaksi. Rahan jakaminen sinnetänne ja velan tekeminen normaaleinakin aikoina ei ole kestävää talouspolitiikkaa. Kansalaisena vetoan teihin, että erotatte Keskustan hallituksesta ja myönnätte tehdyt virheet. Vain se on oikea ratkaisu ja voi palauttaa hieman luottamusta puolueeseen. Viisaampi on ennen viimeistä pakkoa erota ja perustella se hyvin, kuin odottaa syksyyn ja mahdollisesti joutua tekemään se joka tapauksessa vasta pakon edessä. Ajoissa tehdystä oikeasta ratkaisusta olisi sekin etu, että äänestäjäkunta huomaisisi itsekriittisyyden voittaneen puolueessa ja luottamusta puolueeseen palautuisi.

 

Kunnioittavasti: (nimi)