Kun pohdiskelee miksi useimmat Suomen kaltaiset valtiot velkaantuvat hyvinäkin aikoina, ei keksi kuin yhden juurisyyn. Se on demokratia. Valtiolla olisi resurssit käyttää korkeinta mahdollista talousosaamista ja harjoittaa talouspolitiikkaa joka synnyttäisi lähes vuosi toisensa jälkeen ylijäämäisiä budjeteita. Juurisyy siihen miksi näin ei haluta toimia, on siinä että poliitikkoja kiinnostaa enemmän seuraavissa vaaleissa saatavat äänet kuin kansakunnan hyvä. Äänestäjät niin ikään ovat todella lyhytnäköisiä ja suosivat puolueita jotka eivät leikkaa heidän etujaan vaan mielummin jopa antavat lisää erilaisia tukia.

Pääministeri Marin ei halua puhua leikkauksista. Ne voidaan tehdä joskus myöhemminkin. Ottamalla lisää velkaa ja siirtämällä välttämättömiä sopeutustoimia seuraaville hallituksille, voidaan nostaa omaa kannatusta. Tällainen toiminta on kuitenkin erittäin vastuutonta koska lasku lankeaa maksuun tulevaisuudessa. Kun seuraava hallitus on sitten pakotettu tekemään leikkauksia ja sopeutuksia, kansalaiset kiroavat tällaisen hallituksen koska eivät ymmärrä omaa parastaan pidemmällä aikavälillä. Poliitikot pyrkivät kukin vahtivuorollaan potkimaan leikkauspalloa eteenpäin jotta he eivät joutuisi huonoon valoon vaan vasta seuraaava hallitus.

Jokaisen tulisi ymmärtää, että tämä sosialistihallitus ( eikä mikään muukaan sosialistihallitus) ei kykene synnyttämään mitään lisäarvoa maahan. Se kykenee ainoastaan lisäämään verotusta ja tekemään velkaa joka maksatetaan jälkipolvella. Se kykenee saamaan työllisyyttä paremmaksi ainoastaan lisäämällä menoja ja työllistämällä avustaja-armeijan tekemään turhaa työtä ja palkkaamalla tovereita suojatyöpaikkoihin. Asian voisi rinnastaa yksityishenkilöön joka ottaa kaikki mahdolliset luottokortit ja elää mukavasti muutaman vuoden potkien velkapalloa eteenpäin uusilla veloilla. Jonakin päivänä koittaa maksun aika. Valitettavasti kun maksun aika koittaa, ovat nämä vastuuttomat poliitikot jo palkkioviroissa päivänpolitiikan ulkopuolella ja uudet vastuuttomat poliitikot ovat vahtivuorossa.