Kalle Isokallio sivaltaa blogissaan hallituksen tuhlailua vastaan. Elämme vaikeita aikoja ja jos nyt ei ole aika leikata oikeista asioista menoja, niin milloin sitten?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalle-isokallio/paaministeri-marin-eiko-edes-pikkaisen-haveta/

"Ellette ryhdistäydy, jäätte historiaan pääministerinä, joka ajoi Suomen kansantalouden kuralle. Jos mikä tahansa yritys teki tappiota viime vuonna ja sen liikevaihto kutistuu tänä vuonna kymmenen prosenttia, niin mitä se ei tee? Se ei lisää menojaan. Mitä se sen sijaan tekee? Pienentää kulujaan.  Sama koskee kotitalouksia. Jos tulot pienenevät, menot mitoitetaan alempien tulojen mukaisiksi. Miksi te kuitenkin teette päinvastoin? Ettekö ole koskaan joutunut vastaamaan omasta taloudestanne?"

Tähän Isokallion näkemykseen uskon monen vasemmistolaisen toteavan, että valtio ja valtion velka on eri asia kuin yksityisen ihmisen velka. Teknisesti ottaen se onkin mutta seuraukset valtion ylivelkaantumisesta koskettaa koko yhteiskuntaa toisin kuin yksittäisen ihmisen holtiton rahankäyttö. Hyvin usein kuulee puolusteltavan valtion velkaantumista sillä, että sitä ei muka tarvitse koskaan maksaa. Kuitenkin koko Euro on kriisissä Italian ylivelkaantumisen takia. Se oli sitä jo Kreikan kriisin aikoina.

Suomi on maa, jolla tulisi olla ylijäämäinen bubjetti vuodesta toiseen ja velkaa 0 euroa. Meillä on kehittynyt maa jossa on paljon osaamista ja luonnonvaroja sekä vain reilu 5 miljoonaa ihmistä. Jos tällainen maa joutuu tekemään yhtenään syömävelkaa, se indikoi erittäin heikkoa taloudenpitoa. Ja sitä se on ollutkin. Rahaa on käytetty mielettömiä summia asioihin joista kansakunta ei hyödy mitenkään. Jos taloudenpitomme olisi ollut viisasta, voisimme nyt korona-kriisin aikana käyttää puskurirahastojamme ja / tai ottaa velkaa ilman ylivelkaantumisen riskiä ja pitää vaikka jokainen yritys pystyssä kriisin ajan. Näin toipuisimme nopeasti kriisistä.

Valtiota, yritystä ja yksityishenkilöä kosketta täysin sama hyvin yksinkertainen nyrkkisääntö. Pitää kuluttaa vähemmän kuin ansaitsee jotta ei joudu elämään velaksi. Velka on kyllä hyvä renki silloin kun sillä kustannetaan investointeja jotka tuottavat jotain tai rahoitetaan vaikka omaa asuntoa, mutta puhdas syömävelka vuodesta toiseen on Suomen kaltaiselta valtiolta anteeksiantamatonta osaamattomuutta. Demokratia tässä  tietysti taustalla vaikuttaa. Sellainen hallitus joka tekee vastuullista talouspolitiikkaa ei ole omaa napaansa tuijottavien kansalaisten suuressa suoriossa.  Turhaa onkin odottaa, että tämä vihervasemmistolainen hallitus kykenisi tekemään vastuullista talouspolitiikkaa joka laskisi heidän kannatusta. Siksi hallituksemme toimintaa voi hyvin sanoa väärällä tavalla populistiseksi.

Jos hyvinäkin aikoina velkaannutaan niin kriisin hetkiin ei jää paljoa pelivaraa. Tämä  sama logiikka pätee niin yksityisiin ihmisiin kuin valtitioon tai yrityksiin.