Kansallishenki on pelastanut Suomen ennenkin. Tuolloin sitä kutsuttiin talvisodan hengeksi. Nykyisessä kriisissä on edessä massatyöttömyys ja velkaantuminen. Mahdollisesti euron tai / ja EU:n hajoaminen. Kukaan ei vielä varmuudella tiedä mutta  isoja haasteita on edessä. Jotkut haluavat eurobondit eli yhteisvastuulliset velat Eurooppaan. Tällöin hyvinvoinnin rippeet valuisi köyhään etelään ja emme voisi enää selvitä. Kansallistunne toivottavasti torppaa tällaiset hankkeet.

Toisin kuin jotkut yrittävät meille opettaa, kansallismielisyys ei ole sitä että  itseriittoisesti uskoisimme pärjäävämme vain yksin tai omilla sisämarkkinoillamme. Ei meistä tule Albaniaa tai Pohjois-koreaa jos kansallistunne herää ja alamme vihdoin puolustaa maamme etuja ja hyvää.  Kansallistunne saa ihmiset epäitsekkäämmiksi. Autetaan enemmän toinen toistamme siksi, että olemme oma yhteisömme jolla on oma vaalimisen arvoinen historia ja kulttuuri. Kansakunta joka ei vaali perintöään ei ole mikään kansakunta.

Tunnettua on että kriisien keskellä tai vaaran vaaniessa kansakunnat yhdistyvät. Suomi selviää varmasti mikäli ihmiset pysyvät yhtenäisesti Suomen takana ja torjuvat eurobondien kaltaiset hankkeet. Niin kauan kuin vallitsee sisukas suomalaisuuden henki on meillä mahdollisuuksia ja toivoa. EU liittovaltio romuttaisi mahdollisuutemme vaikuttaa omaan tulevaisuuteemme. Ei olisi enää merkitystä sillä miten osaavia tai työteliäitä olemme koska  sen toimeliaisuuden jakajina olisi muu Eurooppa isoine velkoineen.

Tästä massiivisesta kriisistä voi lopulta seurata jotain hyvää jos pidämme pintamme. On täysin mahdollista, että EU hajoaa kriisissä ja itsenäisyys palautuu Suomeen ja muihin kansallisvaltioihin. Kokemusta rikkaampana kansallisvaltiot pääsevät rakentamaan parempaa huomista ja tekemään itselleen sopivia ratkaisuja jotka huomioivat paikalliset perinteet ja toimintaympäristön.