Jokaisen joka vastustaa kapitalismia tulisi katsoa tämä video ja miettiä asiaa uudelleen:

https://www.youtube.com/watch?v=Fdfru9NHGvE

Kapitalismi on sitä, että yksityisellä ihmisellä on oikeus omistaa omaisuutta ja tuotantovälineitä. Toisin sanoen pieninkin suutari toimii kapitalistisesti siinä missä monikansallinen öljy-yhtiökin. Toisinaan kuulee kritisoitavan kapitalismia vaikkapa luonnonvarojen riistosta tai ahneudesta ja moraalittomuudesta. Kapitalismissa ei kuitenkaan ole ideologiaa. Kun monikansallinen öljy-yhtiö menee alikehittyneeseen maahan, ryövää siellä öljyvarat ja saastuttaa maaperän ja jättää paikallisille jälkeensä vain ympäristöongelmat, eivät teot ole kapitalismin vaan moraalittomuuden ja ahneuden syytä. Samassa kapitalismissa on vastuuttomia ja vastuullisia toimijoita.

Kapitalismissa valta on ihmisillä. Ihmiset äänestävät rahallaan joka ikinen päivä uudelleen ja markkinat mukauttavat toimintaansa ihmisten odotusten mukaiseksi. Sosialismissa valtio holhoaa ihmisiä riistäen ihmisiltä vallan ja vaurauden mahdollisuuden. Vasemmistolaisia puolueita voi sanoa sosialistisiksi puolueiksi. Myös kapitalismissa on köyhiä ja huonosti voivia ihmisiä. Ovatko he sitä kapitalismin vuoksi? Eivät tietenkään. Mikään talousjärjestelmä ei anna suojaa esimerkiksi työkyvyttömyyttä tai työttömyyttä vastaan. Sen sijaan kapitalismi mahdollistaa taloudellisen tukiverkoston matkasta tippuneiden varalle. kapitalismi mahdollistaa parhaiten näille ihmisille paluun työelämään.

Siksi toisinaan on vaikeaa ymmärtää miksi vaikka työttömät tai syrjäytyneet pitävät vasemmistolaisia puolueita parhaina itselleen koska tosiasiassa sosialismi ainoastaan heikentää heidän mahdollisuuksiaan entisestään. Tässä maailmassa ihmiset ja talous on verkottuneita toisiinsa vahvasti. Ei ole olemassa sellaista kuplaa missä työtä voisi syntyä ilman kapitalismia ja voiton tavoittelua. Kapitalismi myös korjaa itseään siten, että ihmiset äänestävät euroillaan kumoon sellaiset yritykset jotka toimivat moraalittomasti tai antavat ihmisille liian heikosti vastinetta rahoilleen. Kun esimerkiksi taannoin eräs hoiva-alan yritys joutui epäeettisen toimintansa takia valokeilaan, ei voida odottaa että se saisi lisää asiakkaita.

Syy siihen miksi kapitalismissa on jatkuvasti pyrittävä kasvuun ei sekään ole kapitalismin syytä. Syy on siinä että raha on irroitettu kultavarannosta jo noin satavuotta sitten jonka seurauksena raha on käytännössä lainaa josta pitää maksaa korkoa keskuspankeille. Tämä sisäänrakennettu inflaatio edellyttää jatkuvaa kasvua jotta ei köyhdyttäisi. Kapitalismi on mainio talousjärjestelmä mutta siinäkin on aina toimijoita joiden rahanhimo menee vastuullisuuden edelle. Me kuluttajat voimme äänestää rahoillamme ja jaloillamme tälaiset toimijat sivuun.

Olitpa sitten köyhä tai rikas, voit olla kiitollinen siitä että saat elää kapitalistisessa maassa. Niin paradoksaalista kuin se onkin on suurimmassa osassa kapitalistisia maita parhain terveydenhuolto, eliniänodote ja infra. Sosialistisilla mailla ei yksinkertaisesti ole varaa ja resursseja rakentaa näitä ihmisille. Kiinaa ei voida pitää nykyisellään kommunistisena maana koska sen taloiusihme perustuu täysin kapitalismiin ja kauppaan.