Koronakriisi tuottaa inhimillistä kärsimystä maailmaan. Moni menettää henkensä ja luultavasti moni ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin eikä lisääntyneet itsemurhatkaan olisi mikään yllätys. Elämää kannattaa kuitenkin ajatella kaikesta huolimatta pidemmälle. Siksi muutama ajatus sijoittamisesta.Osakkeet ovat laskeneet tuntuvasti ja kaikella todennäköisyydellä ne laskee edelleen. Korona laukaisi sen mikä olisi tapahtunut joka tapauksessa. Takana on yksi historian vahvimpia kasvun kausia mitattuna osakkeiden arvostuksella. Ihmisen mieli on siitä erikoinen, että moni uskaltaa sijoittaa silloin kun takana on pitkä kasvun kausi, mutta pelkäävät sijoittaa silloin kun romahdus on tapahtunut. Pohjalta on kuitenkin aina ollut matka ylöspäin ja huipulta alaspäin.

Jossitellaan hieman. Jos olisi oivaltanut sijoittaa finanssikriiisin 2008 pohjilla rahojaan OMX Helsinki 25 - indeksin mukaisesti ja myynyt omistuksensa 10 vuotta myöhemmin, olisi noin 2,5 kertaistanut sijoitusvarallisuutensa. Nyt alkanut kriisi ei tietenkään ole samanlainen koska viimeisessa romahduksessa oli kyse finanssikriisistä ja nykyisessä kriisiin ajatui ensin realitalous ja sitä seurannee perässä finanssikriisi. Onkin täysin mahdotonta ennustaa miten syvä ja pitkä lama on edessä. Kaikista kriiseista on kuitenkin tähän mennessä selvitty joten eiköhän tästäkin.

Toisinaan ihmettelen miksi kokeneet ja suuretkin sijoittajat istuvat omistuksensa päällä romahdukseen saakka. Nykyinen romahdus ei tullut yllätyksenä. Viimeiset pari vuotta olemme saaneet lukea yhtenään valistuneita arvioita siitä miten romahdus on tulossa lähiakoina. Mikäli sijoittaja on yhtään perehtynyt markkinoiden syklisyyteen ja aiempiin romahduksiin, hän on voinut päätellä jo kuluneen nousun pituudesta, että omistuksia kannattaisi vähentää. Nähdäkseni on parempi menettää muutaman vuoden keskimääräisen tuoton ja myydä ajoissa, kuin ottaa iskua laskusta. Varat voidaan sijoittaa uudelleen kun romahdus on tosiasia.

Useimmat romahdukset ovat olleet V-muotoisia. Nyt jää nähtäväksi tuleeko tästä romahdukdesta L-muotoinen. Mikäli tulee, se voi olla erinomaista aikaa nille onnekkaille jotka eivät menetä tuloja romahduksen aikana ja voivat tehdä pidemmän aikaa ostoja edullisesti. Osakkeiden ostamista romahduksen tultua ei voi nähdä minään moraalisena ongelmana koska kurssit ovat sinusta riippumatta romahtaneet. Ketään ei kuitenkaan pidemällä aikavälillä auta se että yksilö jättää hyödyntämättä mahdollisuuden kasvattaa varallisuuttaan. Jokainen yksilö joka saa tuottoa yhtiöiden kasvusta vähentää tarvetta käyttää  sosiaalietuuksia tulevaisuudessa.

Kysymys siitä milloin olisi oikea aika ostaa osakkeita onkin sitten vaikeampi. Hyvin todennäköisesti kurssit vielä puolittuvat nykyisestä. Ajoituksen ei kuitenkaan tarvi osua täysin nappiin koska pitkässä juoksussa sillä ei ole isoa merkitystä. Ostoja voi myös hajauttaa ajallisesti. Hyvät rahastot voivat olla hyvä valinta koska niissä saadaan hyvä hajautus. Jos ostaa yksittäisiä yhtiöitä niin pelkkää osakkeen hintaa ei kannata tuijottaa vaan katsoa hyvän taseen omaavia laatuyhtiöitä joiden liiketoiminta ei ole lamassakaan uhattuna.

 Osakeisiin sijoittavat rahastot ovat hyvä valinta sellaisille joilla ei ole aikaa tai osaamista arvioida  erillisiä yhtiöitä. Rahastot voidaan jakaa kasvuosuudellisiin ja tuotto-osuudellisiin rahastoihin. Kasvuosuudelliset rahastot sijoittavat saadut osingot verovapaasti uudelleen rahaston sisällä automaattisesti jolloin saadaan maksimoitua tuotto-odotus. Rahastoja on myös passiivisia ja aktiivisia rahastoja. Pankit tarjoavat käytännössä aina aktiivisesti hoidettuja rahastoja jotta pääsevät rahastamaan erilaisia palvelumaksuja asiakkaalta.  Passiiviset indeksirahastot ovat yleensä edullisempia ja antavat markkinoiden keskituoton maltillisella riskillä. Hakusanalla "indeksisijoittaminen" löytyy paljon hyvää tietoa mikäli aihepiiri on uusi. Aivan ensiksi kannattaa sijoittaa omaan osaamiseen ja tiedon hankkimiseen jotta vältytään isoimmilta virheiltä. Tätä blogia ei pidä ymmärtää kehoituksena sijoittaa. Jokaisen täytyy itse tietää uskaltaako tai haluaako ottaa riskiä. Kuitenkaan sellaista rahaa ei pitäisi sijoittaa jota uskoo tarvitsevansa kuluttamiseen muutaman vuoden tähtäimellä.