Viimeaikoina on puhuttu äärioikeistolaisen vihanpidon kasvusta euroopassa. Analyysit vihan kasvusta menee vain pahasti metsään. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006416211.html

Viha ei kasva siksi että ihmisistä olisi lisääntyvässä määrin tullut yhtäkkiä rasisteja tai pahoja. Viha kasvaa siksi että on liian kauan harjoitettu kansan syvien rivien vastaista politiikkaa ja rajoitettu ihmisten itseilmaisua demonisoimalla ne joilla on "väärät" mielipiteet. Kun muistellaan niitä mekanismeja mitkä johdi natsismin ja Hitlerin nousuun, ymmärretään että ihmiset olivat turhautuneita, köyhtyneitä ja kaipasivat toivoa. Hitler tarjosi purkautumiskanavan näille ihmisille, joskin synkin seurauksin.

Äärioikeistolaisen vihan nousu on suora ja looginen seuraus harjoitetusta politiikasta. Eurooppa on ottanut vastaan suuren määrän ihmisiä. Ihmiset ovat kokeneet tämä epäreiluksi ja nähneet konkreettisesti tämän politiikan seuraukset elinympäristössään. Tämän jälkeen asiaa kritisoivat on leimattu ja demonisoitu rasisteiksi tai natseiksi. Ihmisten kokemukset ja tunteet eivät poistu käskemällä tai säätämällä lakeja. Ne vain kasvavat korkoa korolle ja odottavat ulospääsyä. Päästessään ulos ne ovat moninverroin voimakkaampia kuin ne olisivat jos sallittaisiin suora puhe ongelmista ja kansa kokisi, että puheella voi vaikuttaa politiikkaan.

Jokainen taho joka on edistänyt vaikenemisen kulttuuria on osasyyllinen äärioikeistolaisen vihan kasvuun Euroopassa. Ihminen haluaa tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Hän haluaa että hänen huolensa otetaan tosissaan. Jos politiikot eivät anna minkäänlaista vastakaikua ihmisille ja halua ymmärtää kansan murheita ja mukauttaa politiikkaansa, on loogisena seurauksena turhautuminen joka kanavoituu lopulta vihaksi ja ääriteoiksi. Murheiden kuunteleminenkaan ei yksin riitä ellei politiikkaa mukauteta vastaamaan kansan syvien rivien tahtoa.

Joten ei, äärioileistolaisen vihan kasvu ei ole äärioikeistolaisuuden tai rasismin markkinoinnin taikka ihmisten muuttumisen seurausta. Se on puhtaasti poliitikkojen itsensä synnyttämää. Viimekädessä poliitikojen on noudatettava kansan tahtoa jos se haluaa välttää ikävät seuraukset.

Tämän blogin tarkoitus ei ollut hyväksyä kenenkään vihatekoja vaan ymmärtää syitä ilmiön  takana. Harmi vain asiaa on vaikea korjata koska se edellyttäisi, että poliitikkojen ja puolueiden olisi myönnetävä tehdyt virheet. Siksi saammekin lukea tämän tästä kaikenmaailman tutkijoiden täysin metsään menneitä analyysejä ilmiön juurisyistä.