Kalle Isokallio taloudesta ymmärtävänä ihmisenä tykittää asiaa puheenvuorossaan

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalle-isokallio/luuletteko-etta-motivoi/

"Jos kansa kulkee mieli maassa eikä vienti vedä, käy niin ettei työpaikkoja synny. Silloin eivät myöskään verotulot lisäänny. Sellaisessa valtiossa julkinen sektori velkaantuu. Jos maassa lisäksi on hallitus, joka keskittyy sen pienenentyvän kansallisen tulopotin jakamiseen tekijöiltä niille, jotka eivät tekemiseen osallistu, niin tuhon tiellä tallotaan vieläkin rivakammin"

Tietenkään ei ole niin, että kaikki ovat haluamattaan tekemättä eikä heitä siksi pidä siitä syyllistää. Isossa kuvassa sellainen politiikka ei kuitenkaan synnytä lisää mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elintasoonsa jossa keskitytään vain verottamaan lisää niitä jotka tuottavat ja tulonsiirtojen kautta tasaamaan tuloeroja. Tuloerothan on luonnollinen asia eikä ongelma itsessään. Tottakai tuloeroja tulee olla koska toiset tekevät raskaampaa tai haastavampaa työtä ja enemmän tunteja kuin jotkut toiset. Ongelma on köyhyys ja sen vähentämisessä en näe vasemmistohallituksella mitään annettavaa koska se pyrkii hidastamaan kaikkea sellaista toimintaa joka työpaikkoja voisi synnyttää. Sanomattakin on selvää että työ on lääke köyhyyteen. Toinen lääke voi olla sijoittaminen mutta yleensä sekin edellyttää ensiksi työtä.

"Jos olisit alle kolmekymppinen tarmokas ja osaavat nuori, jäisitkö asumaan maahan, jossa pääministeri kertoo hallituksen tavoitteena olevan tuloerojen tasaamisen osaamattomien ja osaavien välillä? Vai muuttaisitko johonkin toiseen maahan, jossa on luonnollista maksaa ahkerille ja osaaville paremmin, kuin laiskoille ja osaamattomille? "

Ehkä Isokallio ei sentään tarkoita, että kaikki köyhät tai työttömät olisi kategorisesti laiskoja tai osaamattomia mutta pointin ymmärrän hyvin ja kysymys on oikeutettu. Tavoitteiden tulisi olla politiikan puolella eteenpäin kannustavia eikä pyrkiä tasaamaan tuloeroja tulonsiirroilla. Mitä enemmän verotetaan paljon ansaitsevia, sitä vähemmän syntyy lisää toimeliaisuutta ja yrityksiä jolloin ollaan negatiivisessa noidankehässä jossa syntyy tarvetta verottaa aina lisää ja lisää. Asia tulisi kääntää niin, että kannustetaan ihmisiä eteenpäin ja palkitaan siitä kohtuullisilla veroilla jolloin syntyy lisää työtä ja verotuloja ja koska yhä useampi on töissä, ei tarvi verottaakaan niin paljoa. Jos vasemmistopuolueet olisi yrittäjyydestä jotain ymmärtäviä, äänestäisi yrittäjät heitä innokkaasti. Näin ei ole koska vasemmistopuolueet ovat myrkkyä yrittämiselle ja eteenpäin pyrkimiselle. Vasemmistoa äänestää moni työtön tai köyhä koska he eivät kykene näkemään asiaa pidemmälle ja ymmärtämään että juuri vasemmisitopolitiikka riistää heidän mahdollisuuksiaan työllisty Vasemmistopolitiikka ei voi toimia yhdessäkään maassa joka toimii kapitalismissa.

"Maa, jossa keskitytään tuloksen jakoon, eikä sen tekoon, ei houkuttelevaa tulevaisuutta tarjoa. Ei siis ihme, että nuoristamme parhaimmat pakkaavat jo laukkujaan. Itäisessä naapurissa kokeiltiin miten käy, kun osaamista ja ahkeruutta ei palkita. Siellä nuoriso pysyi kyllä maassa, mutta sen takasi aseistettu vartiointi maan rajoilla."

Tämän nasevammin ei asiaa voisi enää ilmaista. Ihmiset jotka haluaa tehdä ja käyttää osaamistaan, ei takuulla innostu maasta jossa ideana on vain jakaa tai tasata syntynyttä tulosta. Intuitiivisesti moni tuntuu ajattelevan että on epäoikeudenmukaista, että toisilla on paljon ja toisilla ei juuri mitään. Ääritapauksissa näin tietysti onkin jos esimerkiksi Veikkauksen johtaja ansaitsee monia kymmeniä kertoja enemmän kuin bingon vetäjä samassa puulaakissa, koska veikkauksen johtaja ei omista mitään veikkauksesta. Veikkauksen johtajan ja perusduunarin tulisi rinnastua toisiinsa koska molemmat ovat palkansaajan ominaisuudessa ja siten tuloerojen ei tulisi olla kohtuutoman isot. Kapitalismi kuitenkin tarkoittaa oikeutta omistaa tuotantovälineitä ja omistamisen kuuluu olla kannattavampaa kuin sen ettei omista. Omistamista seuraa suuremmat riskit ja toivottavasti siksi myös suuremmat palkkiot. Politiikassa on jotakin vialla jos samaan aikaan tulee maahanmuuttoa joka jää isolta osalta työttömäksi ja toisaalta maasta lähtee nuoria pois jonnekin missä arvostetaan osaamista ja ahkeruutta enemmän.

Heitänkin ilmaan kysymyksen miten vasemmisto synnyttää lisää työtä yhteiskuntaan jossa on pulaa työpaikoista? Vastauksena ei kelpaa ratkaisut jotka perustuvat verotuksen nostoon taikka velanottoon.