Tänään oli niin liikuttava päivä, että on pakko kirjoittaa siitä blogi joka on samalla kunnianosoitus sellaisille vanhanliiton suomalaisille tekijöille joiden työmoraali ja osaaminen on huikealla tasolla.

Kotikaupunkini laitamilla on vuosikymmeniä toiminut autopurkaamo jota hoitaa jo yli 70 vuoden ikään ehtinyt mies. Nuorena kloppina juuri kortin saaneena kun ei ollut rahaakaan liikaa, tämä samainen autopurkaamo auttoi hädässä myyden toimivia osia huokeasti. Aina sai myös sellaisia neuvoja ja tietoja kotiin vietäväksi mitä ei enää juurikaan hallita. Tämä mies on auttanut lukemattomia ihmisiä vuosikymmenien aikana ja tehnyt arvokasta ja arvostettavaa työtä ihmisten hyväksi.

Kaupunki ahdisteli miestä vuosia vaatimalla purkamon pihan siivoamista joka sittemmin tehtiinkin pakon edessä ja samalla katosi sellaisia osia joita autoharrastajat osaavat arvostaa. Luulin autopurkamon jo lopettaneen kaupungin uhkavaatimusten edssä. Etsiskelin hieman harvinaisempaa laturia työkoneeseeni. Asiassa ei voinut auttaa autosähköliikkeet mutta sain vinkin eräästä paikallisesta firmasta että käyppä ko. autopurkamossa.

Mies oli raihinaistunu ja voi huonosti. Laturi kiinnitettiin testipenkkiin ja mies alkoi vikaa selvittää. Välillä mies istui vain pää nuokuksissa ja sanoi voivansa huonosti. Joku välillä soitti hänelle kysellen osista. Kirosi puhelun jälkeen lähes murtuneella äänellä että ketuttaa kun ei pysty hoitamaan töitään kun  kroppa kipuilee. Hetken päästä hän nuokkui taas. Siinä hänen selkänsä takana seisoen tunsin suunnatonta ylpeyttä. Ajattelin, että tuo vanha raihinainen puolisokea mies yrittää viimeisillä voimillaakin olla avuksi ja töihin on tultava koska asiakaat odottaa saavansa laitteitaan kuntoon. Ajattelin, että perkele tuossa on suomalainen mies joka on yrittäjä koko sielultaan. Laatuaan sellainen joita ei enää montaa tähän maailmaan synny.Hyllystä hän lopulta löysi laturin ja hän selvästi ilahtui kun saattoi auttaa minua ongelmani kanssa.

Menetämme jokaisen tällaisen ammattitaitoisen osaajan kautta jotain mitä ei koskaan voi saada takaisin. Se tietomäärä ja osaaminen kertyy vain tekemällä. Se omistautuminen millä tällaiset ihmiset on liikenteessä on jotain suurta. Huomenna asennan koneeseeni huolletun laturin.