https://www.iltalehti.fi/autouutiset/a/b6d10e5d-4787-4975-995a-b148d3e177bd

Selvitys osoitti, että uusiutuvalla dieselillä  voidaan ajaa sähköautoa vähemmillä päästöillä. Nesteen MY dieselillä ajaen kilometriä kohden vapautui 12grammaa hiilidioksidia kun sähköautolla vastaava luku oli 29grammaa. Tässä ei huomioida vielä edes sitä, että sähköauton valmistusprosessi tuottaa päästöjä sen verran reilusti että se lähtee päästöjen osalta noin 40tkm takamatkalta perinteiseen autoon verrattuna. Tämän lisäksi maata pitää kaivaa tolkuttomia määriä akkujen valmistamiseksi jotka ovat lopulta ongelmajätettä.

Jos Suomen on ihan välttämätöntä olla uskomassa, että maamme liikenne vaikuttaa jotenkin ilmastoon, niin miksi hiivatussa me edes keskustelemme kalliista ja hyvin heikoilla toimintasäteillä pyörivistä sähköautoista, kun voisimme leikata polttonesteitä vaihtamalla päästöjä välittömästi ja ajaa vanhalla kalustolla mihin köyhilläkin on varaa. Kurkotamme johonkin kauas kun ratkaisut olisi käden ulottuvilla. Tämä järkiköyhyys päättäjillä saa kerta toisensa jälkeen vihaiseksi.

Luulisi, että esimerkiksi ilmastokiimaisimmat ja ilmastopanikoivimmat Vihreät haluaisi edistää nopeita, yksinkertaisia ja helppoja ratkaisuja liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Meillä on käsissä MY diesel, etanoli, biokaasu ja ties mitä jotka ovat heti otettavissa käyttöön halvalla ja päästöissä päihitetään sähköauto. Mutta ei, pitää puhua jostain sähköautojen kehityksestä ja odottaa hintojen laskua sekä akkutekniikan kehittymistä.

Ihmettelen monen muun tavoin tätä päättäjiemme puusilmäisyyttä. Ratkaisut olisi nokan edessä mutta järki ei anna periksi ottaa käyttöön. Allekirjoittanut aikoo siirtyä dieselissään MY dieseliin. Ei siksi, että uskoisin sen vaikuttavan mitenkään ilmastoon, vaan siksi että on järkeenkäypää käyttää kotimaasta saatavaa uusiutuvaa polttoainetta joka syntyy jätteistä ja tähteistä ja hyödyntää siten kiertotaloutta ja suomalaista osaamista sekä työvoimaa. Kun huomenna tankkaan MY dieseliä tankkiin, leikkautuu autoni päästöt HETI 90% ja olen vastaan tulevaa sähköautoa ympäristöystävällisempi. Polttomoottori pitää ymmärtää ratkaisuna eikä vihollisena!