SDP voitti vaalit äärimmäisen niukalla 0,2% erolla Perussuomalaisiin. SDP siis ymmärtääkseni voitti vaalit. Vaalijärjestelmässämme on muutama merkillinen piirre. Monet puolueet julistautuivat vaalien voittajiksi vain koska niiden kannatus nousi edellisistä vaaleista.  Oma vajavainen ymmärrykseni kuitenkin käsittää asian niin, että vaaleissa voi olla vain yksi voittaja ja  se on se joka saa eniten ääniä eli tässä tapauksessa SDP. Ne puolueet jotka nostivat tulostaan edellisistä vaaleista, eivät ole vaalien voittajia vaan tulostaan parantaneita puolueita. Formulassakin voittaja on ensinnä maaliin ajanut auto, eikä suhteellisesti eniten sijoitustaan nostanut auto. Ymmärrykseni on, että demokratia toteutuu parhaiten jos hallitus muodostetaan esim 3-4 eniten ääniä saaneen puolueen kesken.

Rinne on sanonut, ettei PS kelpaa samaan hallitukseen arvopohjan takia. Kokoomus on kelvannut aiemmin ja mahdollisesti nytkin, Demarien hallituskumppaniksi vaikka arvopohjaa tuskin kukaan voi pitää samana, niin eri mieltä ovat  esim taloudesta. Toisin sanoen Rinne lähettää käytännössä yhtä suuren puolueen eli Perussuomalaisten äänestäjille sen viestin, että teidän arvoissanne on jotain vikaa koska olette eri mieltä, ja täten äänillänne ei ole arvoa. Joku voisi sanoa hyvin perustellusti, etä Rinteen arvoissa on jotain vikaa jos hän ei kunnioita demokraattisissa vaaleissa saatuja tuloksia. Kenen arvot ovat paremmat kuin jonkin toisen arvot ja millä perusteilla joku antaa niistä tuomion? Jos Perussuomalaisten arvoissa olisi jotain  radikaalia vikaa, se tuskin olisi edes laillinen puolue. Arvot ovat hyvät jos ne suojelee suomalaisia ihmisiä ja heidän hyvinvointiaan.

Pahin skenaario on Suomeen muodostuu vihervasemmistolainen hallitus. Takaan ja alleviivaan sen, että jos näin tapahtuu, on neljän vuoden kuluttua köyhyyden määrä lisääntynyt siinä missä työttömienkin määrä. Tämän jälkeen tarvitaan jälleen talouspuolueet hoitamaan maan talous kuntoon. Tällainen hallitus tarkoittaa kylmää kyytiä yrittämiselle, teollisuudelle ja yksityisautoilijoille sekä maaseudun ihmisille.

Mikäli perussuomalaiset jätetään oppositioon se kasvaa siellä vain korkoa korolle ja vaalivoitto on lähes varma seuraavissa vaaleissa. Silloin PS on se puolue joka sanelee keiden "arvot" kelpaavat hallitukseen. Perussuomalaiset saivat  revanssinsa kun puolueensa pettäneet Siniset heitettiin eduskunnasta pihalle. Toivottavasti nämä henkilöt pääsevät itse maistamaan aktiivimallia työttöminä. Ehkä seuraavissa vaaleissa puolue saa revanssinsa myös niistä puolueista jotka etukäteisilmoituksilla totesivat ettei PS kelpaa hallitukseen.

Pääsi Perussuomalaiset hallitukseen tai ei, on kansa antanut selkeän viestin, että haluamme järjellisempää ja oikeudenmukaisempaa maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaa sekä kansallismielisempää otetta asioihin. Viimekädessä kaikilla asioilla on hintalappunsa. Montako sataaa euroa sinä olet valmis maksamaan kuukaudessa lisää siitä, että saat maksaa lisää veroja ja autoilun kustannuksia vain siksi, että päättäjämme ovat vailla suhteellisuudentajua ilmastoasioissa?