https://www.is.fi/politiikka/art-2000006058695.html

Vihreiden Pekka Haavisto puhuu vihreäksi perin merkillisiä. Onko realismi saavuttanut vihreät vai onko vaalien läheisyydellä vaikutus asiaan?

"Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto perusteli tänään torstaina IS:n vaaligrillissä kantaansa siihen, miksi itärajan rajanylityspaikkoja olisi hänen mukaansa täytynyt ryhtyä sulkemaan saman tien, kun maahan alkoi saapua Venäjältä pakolaisia vuonna 2015."

Suurta edistystä on se, että Haavisto myöntää, että rajoja olisi pitänyt soukentaa vuonna 2015. Ilmansuunnaksi vielä kun saisimme itärajan lisäksi sen eniten vuotaneen länsirajan niin olisimme jo realismin ja järjen suhteen ainakin jälkiviisaasti fiksumpia.

"Näissä kannattaa käyttää yleistä järkeä, katsoa mistä näissä on kysymys pohjimmiltaan. Muutamassa päivässä se usein selviää, Haavisto sanoi."

Ongelmana tuolloin oli vain se, että ne jotka sanoivat että tässä on pohjimmiltaan kysymys pääosin muusta kuin todellisesta pakolaisuudesta, leimattiin hyvin nopeasti rasisteiksi, fasisteiksi ja natseiksi. Jälkikäteen sitten moni sellainen joka tuolloin ei olisi rajoja halunnut soukentaa, on joutunut myöntämään ettei pääosin kyse ollut todellisesta pakolaisuudesta. Järjen käyttöä vuonna 2015 juuri peräänkuulutti monet jotka näkivät tilanteen  realistisesti.

"Venäjän kohdalla kyse oli järjestetystä asiasta ja siinä oli poliittinen vaikutustarkoitus. Koko Eurooppa oli tilanteessa, jossa sadat tuhannet pakolaiset tulivat läpi Euroopan. Myös Ruotsin vastaanottokapasiteetti muuttui rajalliseksi, he olivat myöskin pulassa. Kyllä tällaiseen ihmisten humanitääriseen hätään pitää vastata. Siellä oli todellisia turvapaikanhakijoita joukossa"

Haavistolta hyvä huomio, että todellisia turvapaikanhakijoita oli joukossa. On olemassa kuitenkin parempiakin keinoja tehdä humanitäätistä työtä kuin vastaanottaa suuria ihmisjoukkoja joiden joukossa on todellisia turvapaikanhakijoita.

Ehkä Haavistolla on vihreäksi hitunen maalaisjärkeä ja realismia kuten Osmo Soininvaarallakin, mutta samaa ei voi sanoa vihreiden nuoremmasta polvesta jolla on täysin hakusessa realismi. Naiiviutta sen sijaan löytyy mielinmäärin.