Vastakkainasettelua pidetään monasti pahana. On kuitenkin asioita missä vastakkainasttelu on lähes välttämätöntä. Erityisesti taloudessa vastakkainasettelu rinnastuu hyvin vaihtoehtoiskustannukseen. Otetaan yksinkertainen esimerkki.

Pertulla on käytössään 100 rahaa. Kahvinkeitin maksaa 90 rahaa ja pölynimuri 93 rahaa. Pertulla on kuitenkin tarve saada molemmat hankittua joten Perttu on pakotettu tekemään valinnan. Ostamalla pölynihmurin ei saada kahvinkeitintä ja toisinpäin kuten jokainen ymmärtää. Asiat ovat siis vastakkain, valinnat ovat vastakkain halusimme tai emme.

Täsmälleen samalla tavalla on politiikassa vastakkain niin arvot kuin raha. Kun maksetaan miljarditolkulla yritystukia, on nämä varat pois vaihtoehtoisista käyttökohteista kuten vaikkapa vanhustenhoidosta. Tätä vastakkainasettelua ei poista se, että eri tarkoituksiin on jo valmiiksi budjetoitu tietty määrä varoja. Toissijaiset menoerät olisi aina uudelleenkäytettävissä tärkeimmissä kohteissa jos vain tekisimme arvovalinnan. Eduskuntavaalit ovat hyvä esimerkki siitä miten myös  ideologiat ovat vastakkain. Käytännössä kaikki puolueet haluaa esiintyä vaihtoehtona muille puolueille eli olla vastakkain.

Puheet siitä että vastakkainasettelua ei tarvita ovat harhaisia koska elämme lähes pakollisen vastakkainasettelun maailmassa jo ihan arkisine valintoinemme, puhumattakaan poliittisista valinnoista. Juuri vaihtoehtoiskustanuksen ja vastakkainasettelun kautta pitäisi käsitellä esimerkiksi juuri yritystukia. Miettiä mihin muuhun yhteiskunnan hyvää rakentavaan asiaan sen saman rahamäärän voisimme käyttää. Jos emme vertaile lainkaan sitä mitä vaihtoehtoista voisimme samalla rahamäärällä saada, teemme yksinkertaisesti tyhmästi.

Tietysti on olemassa  sellaisia asioita kuin terveydenhuolto, vanhustenhoito, vammaispalvelut, peruskoulu, poliisi, jne jne joiden kohdalla on tarpeetonta vastakkainasetella koska nämä peruspalvelut tarvitaan itsestäänselvästi. Yhteiskunnassamme on kuitenkin lukuisa joukko hyvin vähän tai ei ollenkaan tärkeitä rahareikiä joiden kohdalla vastakkainasettelua tarvitaan.