Onko maassamme oikeaa demokratiaa eli kansanvaltaa vai onko meillä vain illuusio sellaisesta? Pohdiskellaan hetki asiaa.

Ennen vaaleja:

Jo ennenkuin vaaleja on edes käyty, ilmoittaa jotkin puolueet että yhtä puoluetta ei sitten huolita hallitukseen saipa se kansalta vaaleissa ääniä miten paljon tahansa. Tällainen menettely on päivänselvästi demokratian vastaista. Tällaiset etukäteisilmoitukset myös ohjaa äänestäjiä äänestämään muita puolueita joiden uskovat pääsevän hallitukseen. Tällaiset etukäteisilmoitukset ovat myös vaalitaktisia vetoja joiden viesti on se, että ilmoituksen tehneitä puolueita ei kiinnosta äänestäjien mielipide paskaakaan. Jos kannattaa demokratiaa, ei ole viisasta äänestää puolueita jotka tekee tällaisia demokratiaa romuttavia etukäteisilmoituksia.

Vaalien jälkeen

Hallituksen muodostaminen on hyvin usein pelkkä vitsi demokratiaa ajatellen. Ajatellaan että SDP voittaa seuraavat vaalit ja Kokoomus olisi toinen ja Perussuomalaiset kolmas. Tällöin Rinteen on helppoa käydä Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kanssa näennäiset hallitusneuvottelut ja ilmoittaa lopuksi, että arvopohja on liian kaukana ja yhteisymmärrystä ei ole syntynyt, ja heittää Vasemmistoliitto ja Vihreät sisään hallitukseen äänestäjien kannasta huolimatta. Miksi Rinne lähtisi yrittämään vaikeaa tehtävää "väärien" puolueiden kanssa kun se voisi valita hallitukseen ne puolueet jotka jo valmiiksi edustavat samaa aatetta? Myöskään se, että RKP on pienenä puolueena istunut monessakin hallituksessa osoittaa ettei äänestystuloksilla ole paljoa merkitystä. Merkitystä on vain sillä kuka voittaa vaalit voidakseen tämän jälkeen muodostaa hallituksen omilla ehdoillaan välittämättä puolueiden kannatuksesta. Hallitusneuvotteluissa puolueet tekee erilaisia lehmänkauppoja ja suuri osa äänestäjille luvatuista asioista sulaa jo hallitusneuvotteluissa jotka ovat aina kompromisseja.

Vaalikauden aikana

Ministerien valassa sanotaan seuraavaa: ”Minä xxx lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä, että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.”

Kun päättäjät sitten budjetoivat varoja esimerkiksi yritystukiin tai sellaisten henkilöiden sosiaalietuuksiin jotka eivät ole kansalaisia, niin toimivatko ministerit valansa edellyttämällä tavalla kansalaisten parhaaksi? Tyypillisesti hallituksessa puolueiden kannatus laskee ja oppositiossa nousee, joka jo osoittaa sen että kansa pettyy äänestämiinsä puolueisiin. Jos demokratia toteutuisi olisi äänestäjät tyytyväisiä siihen mitä ovat saaneet ääniensä vastineeksi.

Propaganda

Media ja myös puolueet harjoittavat systemaattista propagandaa pyrkien synnyttämään mielikuvia, että jokin puolue tai puolueet olisivat esimerkiksi junttien tai ihmisvihaajien puolueita. Esimerkiksi Hesari tekee systemaattista propagandaa Perussuomalaisia vastaan yrittäessään ohjailla ihmisten äänestykäyttäytymistä. Sen seulasta meni vain muutama päivä sitten läpi esimerkiksi Jari Tervon kolumni jossa Tervo väitti Perussuomalaisia äärioikeistolaiseksi puolueeksi, mikä on emävale. Myös populistiseksi on samaista puoluetta systemaattiesti leimattu mikä on noloa koska esimerkiksi SDP tai Vihreät on huomattavan paljon populistisempia puolueita suurine vaalilupauksineen ja satasineen. Propagandassa olennaista ei olekaan se miten asiat ovat, vaan se miten ihmisten mielikuviin voidaan vaikuttaa ja ohjailla näin äänestyskäyttäytymistä. Suuri osa väetöä ei kykene kyseenalaistamaan vallitsevia paradigmoja. Kulloinenkin mielipide-ilmasto vaikuttaa siihen mitä kussakin ajassa tai trendissä pidetään sopivana.

EU

Euroopan unioni on se byroktaattinen harvainvalta jossakin hyvin kaukana äänestäjistä ja pääkallopaikasta, jossa sanotaan mm. ulkopolitiikkaamme viimeinen sana. Samaisesta herrakerhosta Suomen tulee pyytää lupa moneen kansalliseen päätökseen. EU kävelee jopa ylitse korkeimman oikeutemme tarvittaessa. Äänestäjällä ei ole mitään vaikutusmahdollisuutta vaikuttaa siihen politiikkaan mitä EU tekee.

Lyhyesti sanottuna demokratia eli kansanvalta on järkevästi ajatellen pelkkä illuusio.