Vuoden 2020 alusta käyttöön tuleva osakesäästötili on nykyisen hallituksen harvinaisia positiivisia anteja. Osakesäästötilin sisällä voi käydä osakkeilla kauppaa verottomasti ja myös osingot maksetaan tilille ja niistä ei makseta veroja niin kauan kuin ovat tilin sisällä. Demareista on kuulunut etenkin Timo Harakan suulla kritiikkiä tätä osakesäästötiliä vastaan. Se kuulemma suosii rikkaita. Tosiasiassa osakesäästötili hyödyttää vähemmän rikkaita ihmisiä koska osakesäästötilille voi tallentaa vain 50 000 euroa. Suursijoittajia osakesäästötili ei siis kosketa millään muotoa mutta se hyödyttää suurinta osaa piensijoittamista ja myös valtiota verotulojen kasvun kautta.

Osakesäästötilin juju on siinä, että kun osingoista tai osakkeiden voitollisesta myynnistä ei tilin sisällä veroteta, saa varat kasvaa korkoa korolle ilman, että välistä maksettava vero heikentäisi korkoa korolle-ilmiötä. Kun valtio lykkää veron perimistä siihen saakka  kun ihminen nostaa varoja käyttöönsä osakesäästötililtä, saa valtiokin verotettavaa enemmän koska ihmiset varallisuus pääsee kasvamaan nopeammin kun joka välistä ei nyppäistä lyhytnäköisesti veroja. Rahastoissa tämä veroetu on ollut jo aiemmin käytössä ja on erinomainen asia, että nyt myös osakepoimintaa pääsee piensijoittajat harjoittamaan järkevästi. Se vähentää eriarvoisuutta suhteessa suursijoittajiin.

Demarien ja muiden vasemmistopuolueiden talousajattelua on vaikea ymmärtää. Heitä kyllä kiinnostaa yritysten ja vaurastuvien ihmisten verotuksen kiristäminen (lue raha) mutta siitä huolimatta he pyrkivät tekemään vaurastumisen ihmisille mahdollisimman vaikeaksi. Olettaisi, että jos nämä puolueet on todella huolissaan eriarvoistumisesta ja köyhyydestä, niin he olisi piensijoittamisen suuria puolestapuhujia ja toitottaisivat sitä myös kannattajilleen, että korkoa korolle ilmiössä ajalla on suurempi merkitys pääomien kasvattajana kuin rahasummilla.

Kansantalouden ja sosiaalimenojen suhteen jatkuva työuran kestävä rahasto tai suora osakesäästäminen olisi lottovoitto yhteiskunnalle ja paras tapa torjua köyhyyttä sekä antaa myös taloudellista puskuria huonoille hetkille. Otetaan havainnollistava esimerkki:

Jos 20 vuotias työuransa aloittava henkilö sijoittaa rahastoon 100 euroa kuukaudessa seuraavan 30 vuoden ajan, on hänellä 8% keskimääräisen markkinatuoton saamalla kertynyt 50 vuotiaaksi mennessä 150 000 euron varallisuus! Jos hän säästäisi tuon 100 euroa kuukaudessa  tilille hänellä olisi vain 36000 euroa ilman inflaation huomioimista. Kuten huomaamme, on tuoton osuus huomattavasti suurempi kuin alkuperäinen pääoma joka sijoitettiin. Jos vasta 40 vuotias aloittaa sijoittamaan ja haluaa, että hänellä on 50 vuotiaana tuo samainen 150 000 euron varallisuus, hänen tulee sijoittaa kuukaudessa tuolla samalla 8% tuotolla peräti noin 800 euroa kuukaudessa. Aika siis synnyttää tuottoja varsin tehokkaasti pienilläkin pääomilla.

Mitä useampi ihminen sijoittaa, sitä tasaisemmin yritysten tuotot jakautuu ihmisten kesken. Jos vasemmistopuolueet haluaisi poistaa köyhyyttä ja eriarvoisuutta, he opettaisi ihmisille sitä, että sijoittaminen ei ole rikkaiden etuoikeus vaan kaikilla on mahdollisuus tehdä sitä. Suurimmalla osalla esimerkiksi demarien äänestäjiä on mahdollisuus vaurastua työuransa aikana piensijoittamisella.

Kun valtio malttaa odottaa hetkeä kun osakesäästötilin omistaja myy omistuksensa pois, saa valtio enemmän verotuloja ja samalla myös sen sosiaalimenot vähenevät koska eläköityvät ihmiset ovat vauraampia.  Vasemmiston talousteesit ovat lähinnä sitä että motkotetaan eriarvoistumisesta ja köyhyydestä mutta demonisoidaan kaikki järkevät keinot ihmisen vaurastumiseksi. Vasemmiston lääkkeet köyhyyden poistamiseksi on iät ajat olleet samat, eli rikkaiden verotuksen kiristäminen. Huomattavan paljon helpompaa olisi kuitenkin opettaa jo lapset sijoittamaan sen  100 euroa kuukaudessa kuin saada kupattua rikkaiden rahat itselleen. Lisännee myös ihmisen tyytyväisyyttä itseensä kun saa kokemuksen siitä, että on tehnyt jotain viisaasti ja hyötynyt siitä ajan oloon.

Eriarvoisuus ja köyhyys maassa on vasemmistopuolueiden menestykselle ehdoton edellytys. Jos tämän päivän pienituloiset eläkeläiset olisi opetettu laittamaan sen 100 euroa kuukaudessa työuransa ajan sijotuksiin, ei Antti Rinne voisi kosiskella eläkeläisten ääniä lupailemalla alle 1400 euron eläkkeisiin 100 euron lisää. Sille kun ei olisi enää mitään tarvetta. Jos vasemmistopuolueet haluaisi oikeasti poistaa köyhyyttä, he kouluttaisi ihmisiä sijoittamisessa ja talousajattelussa ja muistuttaisi myös vaihtoehtoiskustannuksen merkityksestä talouden suunnittelussa. He myös pyrkisi tekemään Suomesta mahdollisimman houkuttelevan paikan investoinneille. He pyrkisi myös luomaan ilmapiiriä jossa vaurastuminen nähdään toivottavana asiana. He muistuttaisi myös siitä, että rikkaiden ihmisten olemassaolo vähentää pienituloisten verotaakaa.