https://www.is.fi/viihde/art-2000005741023.html

 

Pirkko Saisio ansaitsee hatunnoston. Hän on rohkea nainen kun uskaltaa itse punavihreässä kuplassa eläneenä kritisoida Metoo-liikettä ja on aiemmin puhunut punavihreästä kuplasta rohkeasti tietäen, että saa omiensa vastustuksen. Kuten Saisio sanoo, ei ole mitään rohkeaa huutaa laumassa. Rohkeaa on kertoa omat näkemyksensä vaikka tietäisi, että oma ryhmä tulee sen tuomitsemaan. 

Aiemmin Saisio on osuvasti puhunut punavihreiden kyvyttömyydestä käydä keskustelua esimerkiksi maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvien kanssa. Punavihreän kuplan vastaus tähän oli että Saisio on mennyt äärioikeistolaisten populistien ansaan. Kun Saisio fiksuna ihmisenä peräänkuuluttaa myös erimielisten kuuntelemista ja hyvää keskustelukulttuuria niin vastareaktio on, että Saisio on hakoteillä. Miten sellaisen aatesuunnan kanssa voi käydä keskustelua jonka metodit ovat olleet erimielisten systemaattinen leimaaminen natseiksi, rasisteiksi tai populisteiksi?

Metoo-kampanja on hyvä esimerkki asiasta jossa sinänsä hyvä tavoite kääntyykin varsin ongelmalliseksi kun sen kanssa aloitetaan öyhöttämään. Ruotsissa on tapahtunut jo itsemurhia Metoo-kampanjan hampaisiin ottamisen vuoksi. Lauma sopuleita joilla on kirkkaana mielessä yksi agenda on käytännössä aika sama kuin noitavainot. Siinä ei rauhassa punnita asioita ja anneta ihmiselle mahdollisuuutta puolustautua, vaan hänet joukolla lynkataan henkisesti ihmisten edessä vieläpä mediaa hyväksikäyttäen. Ilmiössä tapahtuu myös se, että ihminen "näkee" sellaisia asioita ja ilmiöitä kaikkialla ja ylenmäärin mihin hän on valmiiksi orientoitunut. Jos ylivirittää itsensä havaitsemaan esimerkiksi häiritseviä ääniä, niin todennäköisesti nekin äänet alkaa häiritä joita ennen hädintuskin kuulikaan. Se, että seksuaalinen ahdistelu on todellinen ongelma, ei tee mielestäni oikeutusta ihmisten leimaamiselle ja kenttätuomioiden jakamiselle ilman oikeudenkäyntiä.

Ihmiset hakevat toisiltaan hyväksyntää. Erilaisissa liikkeissä ja ryhmissä on helppoa saada hyväksyntää kun on valmis laulamaan kuoron mukana ajattelematta itsenäisesti asioita tai ainakaan sanomatta niitä ääneen. Johtuuko Saision iästä ja siitä että hän lienee tehnyt jo isomman osan urastaan eikä täten voi menettää enää niin paljoa, mutta hatunnoston arvoinen asia, että hän uskaltaa sanoa asioista oman näkemyksensä pelkäämättä ryhmänsä reaktioita.