https://www.hs.fi/nyt/art-2000005719072.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=fe4279bc70492e19459d3e14b0489880

 

Yhtenään saa hämmästellä Helsingin Sanomien juttujen tasoa. Tällä kertaa Hesari haluaa "valistaa" meitä siitä, millaisia ohjelmia tulisi suosia. Otsikon mukaisesti jopa Simpsonien Apu on rasistinen. Kerrassaan kamalaa. Melkein yhtä kamalaa kuin se, että joka ikisessä Bond-elokuvassa on tapettu ihmisiä ja tappajat ovat yleensä miehiä. Huomautettakoon kuitenkin että vain fiktiivisesti, ei oikeasti.

"Kysyimme kahdelta tunnetulta feministiltä Koko Hubaralta ja Minja Koskelalta, mitä sarjoja he katsovat ja mitä suosittelisivat niille, joita risovat ruudulla perinteiset asetelmat ja yksipuoliset kuvaukset."

Kun kysyy kahdelta "tiedostavalta"  feministiltä millaisia ohjelmia kannattaa katsoa, niin saa sellaisen vastauksen kuin odottaakin saavansa. Kun taas kysyy kansalta laajemmin, niin suositukset lienee annetut enempikin  taiteellisilla ja viihteellisillä mittareilla kuin feministisillä.


"Kun ongelmiin alkaa kiinnittää huomiota, niitä on vaikea unohtaa. Kuinka on mahdollista, että naiset ovat niin usein sarjoissa vain miesten statisteja: vaimoja, tyttöystäviä, äitejä, huoria?"

Yhtä hyvä kysymys on, että miksi niin usein miehet ovat elokuvissa tappajia tai väkivaltaisia? Ehkä siksi, että viihteen idea on tehdä hahmoista arkitodellisuudesta poikkeavia. Elokuvan ja sarjan idea on tuoda tiskiin juonenkäänteitä, yllätyksiä, kärjistyksiä ja hauskuutta. Jos joku alkaisi kiinnittää huomioita autojen likaisuuteen, niin yhtenään saisi olla huomauttelemassa ja valistamassa ihmisiä autojensa paskaisuudesta.

"Miksi ainoastaan valkoiset ihmiset saavat toimijan roolin? Missä ovat kaikki vähemmistöt?"

Sarjat ovat piukassa vähemmistöjä, paitsi ei enää yhtä intiaania jonka YLE hyllytti ohjelmastaan koska se kuulemma taas loukkasi intiaaneja. Joku loukkaantui siitäkin intiaanien puolesta.

Onko Hesari annettu kesälomien ajaksi ideologisten kesätoimittajien käsiin vai miksi lehti jaksaa toistuvasti yllättää?Tiedostaminen on sinänsä hyvä asia. Jos tiedostaminen on kuitenkin hyvin valikoivaa ja ideologista yhden asian tietoisuutta, niin herkästi se menee yli ja nähdään lähes kaikkialla epäkohtia ja tullaan yli-kliiniseksi.

Enemmän olisin huolissani siitä, että esimerkiksi Hesari yrittää toistuvasti manipuloida lukijoitaan ideologista motiiveistaan käsin realitodellisuudessa, kuin siitä että jonkin sarjan piirretty fiktiivinen hahmo on karrikoidun rasistinen tai epäfeministinen.

Odotan, että lähitulevaisuudessa joku erittäin "tiedostava" henkilö saa päähänsä, että on syrjintää ja epä-tasa-arvoa, että tytöt nimetään tyttöjen nimillä ja pojat poikien nimillä. Kovin kaukana tästä ei voida enää olla koska joku keksi Ruotsissa loukkaantua siitä, että kristinuskon Jeesus viittaa mieheen.

Elämmekö tulevaisuudessa näennäisen tasa-arvoisessa maailmassa jossa mikään ei enää maistu milleen ja kaikki ovat varpaillaan siitä mitä uskaltaa sanoa, koska kaikki on tekopyhästi neutralisoitu näennäisen samanlaiseksi? Ehkä sentään pari perusasiaa pysyy muuttumattomina. Miehet siittävät (tai ainakin lahjoittavat nesteen) lapset ja naiset synnyttävät ne. Yksikään oikea mies ei ole koskaan lasta synnyttänyt vaikka eräät lehtitiedot muuta kehtaavatkin väittää. Viimekädessä biologia asettaa reunaehdot nykyajan överiksi vedetylle tasa-arvo-öyhötykselle. Tasa-arvo on tärkeää mutta yli-kliinisyyttä, tekopyyttä ja öyhöttämistä pitää suitsia.

Juhlistaakseni sukupuoltani, aion ottaa huomenna yhden saunaoluen kuin Homer Simpson konsanaan. Röyh.