https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005717865.html

Hesari teki jutun Einsteinistä ja siitä miten hän oli rasisti. Nimitys on jokseenkin epäreilu koska kyseinen herra ei ole täällä enää puolustautumassa. Entä sitten jos Einstein olisi ollutkin rasisti? Miten hän poikkeaisi meistä olemalla rasisti? Ei mitenkään. Toiset eivät hyväksy edes erilaisia mielipiteitä kun taas jotkut näkee erilaisen etnisen taustan ongelmana. Ihan taatusti jokainen löytää maailmasta kulttuureita joiden tavat saavat meidät takajaloilleen. Ollaksemme ihan rehellisiä, me kaikki tiedämme itsemme suhtautuneet joihinkin toisiin ihmisiin tai ihmisryhmiin varauksellisemmin kuin joihin toisiin. Ja jos taas emme vielä ole, silloin matkustelu voisi muuttaa asian.

"Päiväkirjojen huomiot tieteilijän havainnoimista ihmisistä ovat yllättävän kovasanaisia ja vihamielisiä. Einstein kuvailee kiinalaisia ”työteliäiksi, likaisiksi ja hidasälyisiksi.”

En lähde olemaan Einsteinin kanssa samaa mieltä Kiinalaisista omilla vajavaisilla tiedoillani, mutta se on sanottava, että kyllä kansoissa ja kulttuureissa on suuriakin eroja olipa se miten epäkorrektia tahansa sanoa ääneen. Ihan varmasti on olemassa hidasjärkisempiä kansoja kuin jotkin toiset kansat. On rehellisempiä kansoja kuin jotkin toiset kansat jne. Kulttuuri, perimä, ravinto, valon määrä, uskonnot, koulutus yms yms. lukemattomat eri muuttujat vaikuttavat kansojen keskimääräisiin ominaisuuksiin.

"”Olisi sääli, jos kiinalaiset syrjäyttäisivät muut rodut. Meidän kaltaisillemme pelkkä ajatuskin tuosta on kolkko”, hän jatkaa."

Olisi sääli jos mikä tahansa kulttuuri tai rotu syrjäyttäisi muut rodut ja kulttuurit. Amerikan intiaanit käytännössä syrjäytettiin ja heidän kulttuurinsa tuhottiin. Historiassa on esimerkejä miten kulttuureita on tuhottu. Sikäli tuossa ei ole vielä mitään rasistista. Se, että oliko Einsteinin huoli kiinalaisten suorittamasta muiden rotujen syrjäyttämisestä aiheellinen huoli, on kokonaan toinen kysymys.

"Einstein vaikuttaa joissain kommenteissaan myös naisvihamieliseltä.Hän hämmästelee, kuinka vähän miesten ja naisten välillä on eroa."

Hyvin hankalaa on löytää naisvihaa siitä, että Einstein hämmästeli miesten ja naisten välisten erojen vähyyttä. Aika mielensäpahoittajafeministi saa olla jos saa tuosta kaivettua esiin naisvihaa.

"Hän nostaa esiin myös pelon siitä, että kiinalaiset syrjäyttäisivät ”meidät” – siis valkoiset eurooppalaiset.[Tämä] on yksi rasistisen ideologian tunnusmerkeistä.”

Se, että joku nostaa esille aiheellisen tai aiheettoman huolen siitä, että joku kulttuuri syrjäyttää toisen kulttuurin, ei ole milläänlailla rasismia. Väite on idioottimainen. Tuskin kukaan voisi sanoa että intiaanien huoli oman kulttuurinsa tulevaisuudesta sen hävityksen aikana oli rasismia. Täysi realiteetti on että etenkin tietyt uskonnolliset ideologiat tapaa pyrkiä alistamaan muut kulttuurit heti kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Kaikille ihmisille muodostuu erilaisia subjektiivisia mielipiteitä ja mielikuvia toisista ihmisistä. Ne eivät aina ole mairittelevia tai oikeita. Pitäisikö ihmisiltä kieltää oikeus subjektiivisiin käsityksiinsä vain sen vuoksi, että joku toinen voi subjektiivisena mielipiteenään nimetä sen rasismiksi? Ei Eurooppalainenkaan kulttuuri lakeineen ole aina ollut edistyksellinen. Jos mitään kulttuuria ei saisi arvostella tai pitää toista kehittymättömämpänä vain rasismileiman perusteella, niin mistä syntyisi painetta siihen samaan muutokseen joka esimerkiksi Euroopassa on tapahtunut satojen vuosien aikana?

Monet ihmiset on nykyisin niin kyllästettyjä rasismilla ja suvaitsemattomuudella, että he ovat ylivirittyneet löytämään niitä joka puolelta. Jos pienikin yhtymäkohta hyvinkin heikolla linkillä löytyy, se on heti rasismia. Joku aika sitten eräs Vihreiden jäsen pahoitti mielensä Stockan hulluista päivistä. Se kun kuulemma loukkaa mielenterveyspotilaita!. Tiettävästi yksikään mielenterveyspotilas ei ole koskaan kertonut tulleensa ko. päivien vuoksi loukatuksi. Tämä on hyvä esimerkki siitä miten absurdeihin tilanteisiin ylivirittäytyneisyys voi johtaa jos joka tuutista koko ajan syötetään ihmisille Hesarin tapaan tietynlaisia asenteita.

En pidä noilla tiedoilla Einsteiniä rasistina mutta vaikka jotain raskauttavaa ilmenisikin, en pidä häntä muita ihmisiä kummempana niin kauan kuin konkreettiset vihateot puuttuvat.