Ministeriön papereista selviää, että taloudellinen ohjaus on keskiössä kun Suomi aikoo  suitsia liikenteen päästöjä.

https://www.is.fi/autot/art-2000005733754.html

Puolan päästövähennystavoite on 8%, Suomella 39%. Taakat on jaettu bruttokansantuotteiden perusteella. Mielestäni maan varallisuuden tulisi olla vain yksi tekijä laskettaessa tavoitteita kullekin maalle. Monet Keski-Euroopan maat ovat tiheästi asutettuja ja välimatkatkin maltillisia eikä kylmyyskään aiheuta lisäpäästöjä kaikkialla samassa mitassa. Jos jossakin maassa tulisi olla kohtuullistettu päästövähennystavoite niin suomessa. Pieni väestö tarkoittaa pieniä kokonaispäästöjä, ilmasto ja pitkät etäisyyden tarkoittaa heikkoa sähköauton käytettävyyttä.

Autoilun verotuksen korottamisesta ei ole paljoa apua asiassa. Jo tällä hetkellä useimmat autoa käyttävät tarvivat sitä pakollisiin matkoihinsa eikä yksityisautoilulle ole vaihtoehtoa. Ne joille sähköauto on vaihtoehto taloudellisesti ja toiminnallisesti, kulkevat pääasiassa lyhyitä matkoja taajamissa kun taas pitkämatkalaiset aiheuttaa eniten päästöjä jota on mahdotonta vähentää ainakaan sähköautolla sen rajoitusten vuoksi.

Berner haluaa laittaa maksumiehiksi kaikki ne autoilijat joille autoilu jo tällä hetkellä muodostaa isoimman menoerän. Yhtäältä itketään sitä että autokantamme on liian vanhaa, ja samaan aikaan kaavaillaan autoilun menojen kasvattamista. Biokaasu olisi toimiva ratkaisu vähentää päästöjä. Bensiiniautot on muunnettavissa biokaasulla toimiviksi. Biokaasu leikkaisi päästöjä noin 95%.

EU on hankala projekti monessa mielessä. Oli kyse sitten pakolaisten vastaanottamisesta tai päästöistä, vetää kansallisvaltiot kuitenkin tavoitteissaan eri suuntiin, mikä on täysin ymmärrettävää. Ajatellaan  perhettä joka päättää itse omista asioistaan. Eräänä päivänä perustettaisiin perheen kaupunginosaan Unioni jossa pääsee päättämään äänestysten kautta myös muiden perheiden asioihin, kunhan on valmis luovuttamaan oman itsemääräämisoikeutensa tälle Unionille. Moniko perhe kokisi tällaisen systeemin hyödyttävän heitä? Olisitko sinä valmis antamaan leinojanosan pois päätösvaltaa omiin asioihisi saadaksesi kompensaationa oikeuden päättää marginaalisesti lukuisten muiden asioista? Niin, en kyllä minäkään!

Monessa Euroopan maassa tuumattiin niin, että on kannattaa luovuttaa itsemääräämisoikeutta pois EU:lle ja päästä marginaalisella päätösvallalla istumaan suuriin pöytiin. Jotkut maat kuten Norja ja Islanti ajattelivat, että on viisaampaa omata 100% päätösvalta omissa pienissä pöydissä tehden omaan maahan sopivia räätälöityjä täsmäpäätöksiä kuin istua isoilla areenoilla marginaalisella sananvallalla. Itku ja poru on nyt kun Britannia tekee lähtöä EU:sta mutta historia voi myöhemmin osoittaa, että se oli erittäin fiksu ratkaisu.

Loppuun voimme katsella propagandavideon 2010-luvun malliin

https://www.youtube.com/watch?v=c1NtbbkBF5s