Albert Einstein kuvasi korkoa korolle-efektiä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sijoittaessasi esimerkiksi 1000 euroa, saat 8% tuotolla ensimmäisenä vuotena 80 euroa tuottoa. Mikäli tämän 80 euron tuoton annetaan tuottaa korkoa, saadaan seuraavana vuotena tuotto 1080 eurosta jne jne. Korkoa korolle-efekti toimii siis eksponentiaalisesti. Monet meistä ajattelee, että sijottaminen on rikkaiden puuhaa ja ei tavallinen duunari voi sijoittamalla rikastua tai ainakin vaurastua. He ovat totaalisen väärässä.

Paljonko lukija ajattelisi intuitiivisesti hatusta heittämällä, paljonko tarvitaan kuukaudessa sijoittamiseen rahaa 8% tuotolla jotta saavutetaan 40 vuoden työuran aikana vaikkapa 700 000 euron potti?  Jos tuotto olisi tasan 0%, tarvisi säästää kuukaudessa 1458 euroa tuon summan saavuttamiseksi. Sellaiseen säästämiseen ei useimmat pysty. Saamalla sijoituksilleen historiallisesti varsin keskimääräisen 8 %markkinatuoton osakkeista, tarvisi sijoittaa kuukaudessa vain noin 200 euroa!! Kuten huomaamme, korkoa korolle-efekti ei edellytä suuria rahasummia vaan ainoastaan aikaa tehdäkseen taikatemppunsa.

Jotkin meistä keski-ikäisistä allekirjoittaneen tavoin on auttamattomasti myöhässä jos päämääränä on kerryttää hillittömän iso eläkepotti sijoittamalla. Toisaalta parempi herätä myöhään kuin ei milloinkaan ja tehdä sen mitä tehtävissä on. Sanotaan ettei työtä tekemällä rikastu. Ehkä niin, mutta suurin osa suomalaisia työtä tekeviä voisi olla hiivatun vauraita karsimalla työuransa ajan pois turhanpäiväisiä menoja ja sijoittamalla säästyneet rahat.

Sijoitusneuvoja en ala antamaan mutta on olemassa varsin pienikuluisia (alle 0,5% kulut) indeksirahastoja jotka uudelleen sijoittaa rahaston sisällä osingot verovapaasti osakkeisiin ja korkoa korolle-efekti pääsee tehokkaasti toimimaan. Tällaisissa indeksirahastoissa on usein valmiina hyvä hajautus ja ne eivät edellytä sijoittajalta suuria kykyjä analysoida yhtiöitä. Sijoittamisessa pätee kuitenkin sääntö, ettei koskaan pidä sijoittaa mihinkään mitä ei ymmärrä. Opiskelemalla esimerkiksi pelkästään indeksisijoittamista, voi helpottaa suuresti sijoittajauransa aloittamista.

Korkoa korolle-laskureita löytyy netistä. Niillä voi suunnitella hyvin minkälainen kuukausisijoitus tuottaisi toivotun määrän esim eläkeikään mennessä. Pitää kuitenkin muistaa, että pankeilla on tapana tarjota rahastoja joiden kulut ovat korkeat. 2% kulu voi kuulostaa pienelle, mutta rahastosijoittamisessa se on valtavan kallis rahasto joka ajan kanssa syö ison siivun korkoa korolle-efektin voimasta. Opiskelemalla rahastoista ennen aloittamista, osaa tehdä oikeat valinnat paremmin.