Hämmästyttävää kyllä, jopa Hesari uutisoi tänään miten Ruotsin poliisit ovat kyllästyneet väkivaltaan. Kuten meistä useimmat tietävät, on Ruotsin tilanne katastrofaalinen entiseksi pohjoismaiseksi sivistysvaltioksi. Tilanne on koko ajan pahentunut eikä kenellekään ole enää epäselvää miksi. Keskusteltuani erään leväperäistä maahanmuuttopolitiikkaa kannattavan henkilön kanssa, en lakkaa ihmettelemästä hänen kommenttiaan jossa hän totesi Ruotsin kantaneen vastuutaan.

Ruotsin päättäjät ovat ensisijaisesti vastuussa omalle kansalleen ja omalle maalleen. Poliitikkojen tehtävä on kussakin kansallisvaltiossa huolehtia ensisijaisesti oman kansan hyvinvoinnista. Jos kuitenkin halutaan kantaa vastuuta muista kuin omasta kansasta, ei tämä toiminta ja ratkaisut saa muodostaa ongelmia omalle kansalle josta ensisijaisesti ollaan vastuussa toimiessa sen edunvalvojina eli poliitikkoina. Jos Pörhälän perheen isä alkaisi käyttää varansa ja energiansa naapurissa asuvan Mörköläisen perheen lasten hyväksi laiminlyöden samalla velvollisuutensa omaa perhettään ja sen hyvinvointia kohtaan, voisiko joku sanoa, että Pörhälän perheen isä kantaa vastuutaan?

Ruotsin kansa on lopen kyllästynyt rikollisuuden räjähtämiseen ja turvallisuustilanteen heikkenemiseen. Tämän tietää myös suuri osa Ruotsin puolueista joista osa onkin jo kääntänyt kelkkaansa maahanmuuttolinjaustensa osalta. Toivoa sopii että kuluvana vuonna järjestettävissä vaaleissa kansa muistaa mikä puolue ajoi tolkun ja järken maahanmuuttopolitiikkaa jo aikapäiviä sitten eikä jälkiviisaasti vain kääntänyt kelkkaansa äänienkalastelun toivossa tehtyään ensin vastuutonta politiikkaa vuosikausia.

Tuskin Ruotsin kansa kokee, että heidän maansa on kantanut "vastuutaan". Kukaan tuskin on väittänyt, että kaikki maahanmuuttajat edustaisivat niitä ongelmia ja rikollisuutta mitä Ruotsi on kohdannut. Sellainen politiikka on kuitenkin kestämätöntä jossa  maa toimii sosiaalitoimistona kaikille saapuville ja ottaa kantaakseen massiiviset ongelmat vain siksi, että joukossa on sopeutuviakin yksilöitä. Tilannetta voisi verrata vaikka humalassa ajamiseen. Vaikka osa humalaisista kykenee ajamaan autolla suhteellisen turvallisesti, on humalassa ajaminen kuitenkin torjuttu koska kokonaisuutenaan se aiheuttaa vahinkoja.

Millään mittarilla katsottuna ei voida väittää että Ruotsi olisi kantanut vastuutaan. Se on ehkä pyrkinyt kantamaan vastuutaan mutta seurausten perspektiivistä se on tuottanut kaikkea muuta kuin humanitäärisiä seurauksia. Tässä maailmassa ei kuitenkaan pyrkimykset ja jalot tavoitteet ole koskaan sanelleet lopputulosta. Päätöksien tulee perustua realiteetteihin eikä haihatteleviin unelmiin. Oxfordin yliopiston professorin Paul Collierin mukaan samalla rahalla mitä Eurooppaan saapuneiden pakolaisten hyväksi käytetään rahaa, voitaisiin auttaa 135:ttä pakolaista heidän omissa maissaan. Samalla apu kohdentuisi eniten hädänalaiseen ryhmään joka ei edes kykenisi matkustakaan Eurooppaan.

Valitettavaa kyllä, on Euroopassa vallinnut näköalattomuuden ja terveen järjen puute. On nähty vain yksi ainoa ja oikea keino auttaa. Järjen ääniä ei olla haluttu kuulla. Vastuullista toimintaa olisi Ruotsiltakin ollut se, että olisi laitettu nopeasti stoppi ns.humanitääriselle maahanmuutolle jota ei kyetä tarpeeksi seulomaan, ja käytetty Ruotsin kohtuullisessa taloudellisessa tilanteessa varoja hädänalaisen auttamiseksi pakolaisleireillä jne. Politiikassa valitettavasti tuntuu ratkaisevan enemmän se, mille asiat näyttää ja millaiseksi maa ja sen poliitikot profiloituvat muun maailman ja etenkin EU:n silmissä, kuin se onko ratkaisut toimivia tai edes humanitäärisiä. Laittamalla tylysti stoppi pakolaisten vastaanottamiselle, saa maa ikävän maan leiman vaikka se tekisi 135 kertaisesti enemmän humanitääristä työtä toisaalla käyttäen resurssinsa huomattavasti humanitäärisemmin ja tehokkaammin. Valitettavasti tässä maailmassa tuntuu ratkaisevan aina enemmän se mille asiat näyttävät, kuin se miten asiat ovat.