Hooooohhoijakkaa...alkaa väsyttää lukiessa ja kuunnellessa uutisia tästä perin merkillisestä asiasta. Eduskunta päätti nostaa kaupoissa myytävien alkoholijuomisen woimaa 4,7 prosentista peräti 5,5 prosentiin. Erohan on merkittävän suuri. Niin suuri, että lähes kaikki edustajat oli jopa salissa äänestämässä tästä perin merkityksellisestä ja Suomen suuntaakin dramaattisesti muuttavasta asiasta. Kansanterveys paranee, koska nyt alkoholin suurkuluttajat voi ostaa muutaman pullon vähemmän, jolloin kauppakassi kevenee ja tekoniveliä tarvii asettaa vähemmän, jolloin rahaa säästyy.

Onko kansakunnan tila todella se, että kansanedustajilla ei ole parempaa tekemistä kuin näperrellä joutavuuksien kanssa? Kukaan tuskin kuvittelee, että kyseisellä päätöksellä olisi mitään merkitystä alkoholin aiheuttamiin kansanterveydellisiin ongelmiin. Edelleen tulee mielikuva siitä, että tämä maa ei ole vain sääntö-Suomi vaan paremminkin sääntö-holhous-Suomi. Päättäjämme uskovat, että maailmaamme muuttaa papereiden tai numeroiden pyörittelyt sekä holhoamiset. Eivät muuta. Maailmaa muuttaa ruohonjuuritasolle meneminen ja perisyiden havaitseminen sekä käytännönläheiset järkevät päätökset.

Kun merellä tapahtuu, ei ongelmia ratkaista maissa. Politiikassa tunnutaan uskovan, että pyörittelemällä numeroita tai lausuntoja jossakin kabineteissa, muutettaisiin asioita kentällä. Siksi saamme sellaisia eriskummallisia ajatelmia yhtenään, että työajan pidentäminen 5 minuutilla vaikuttaisi jotakin talouteemme tai että alkoholin prosentiin puuttuminen merkitsisi täällä kentällä jotakin kovinkin ratkaisevaa suuntaan taikka toiseen. Toki kabineteissa voidaan asioihin vaikuttaa mutta se edellyttäisi että päättäjämme ymmärtäisi kentän asiat ja olosuhteet sekä kansalaisten tunnot, sekä sen, että näpertelemällä joutavia asioita ei saada aikaiseksi mitään.

Maanläheisenä pohtijana voisi ajatella, että tällaiset alkoholiasiat asia olisi päättäjiemme asialistalla niitä viiimeisiä asioita joihin voi paneutua silloin kun oikeita ongelmia on saatu hoidetttua pois päivänjärjestyksestä.