Tehtäköön heti selväksi, ettei tämän kirjoituksen tehtävä ole vähätellä oikeaa rasismia. Rasismilla on aiemmin tarkoitettu kaikenlaista etnisyyteen tai erilaisuuteen liittyvää syrjintää. Nykyään valloilla on kehitys jossa rasismi sanan käytöstä on muodostunut taikasana jota käyttämällä voidaan leimata ihmisiä mielipiteiden perusteella varsin mielivaltaisesti. Erikoista on se, että henkilöt jotka mainitsevat suunnilleen joka toisessa virkkeessään rasismin, edustavat itse yleensä äärimmäisen suvaitsematonta kantaa ja ovat kykenemättämiä käymään edes asiallista keskustelua ilman herjaamista ja leimaamista. Kaikista vähemmistöistä he varovat tekemästä minkäänlaisia yleistyksiä mutta jos vaikka suomalainen arvostelee tiettyä uskontoa, edustaa se välittömästi rasismia tai natsismia.

 

Uskonto ei ole etnisyys taikka ihminen. Jos uskontoa saa tai ei saa kritisoida sillä perusteella mikä etninen ryhmä sitä sattuukin edustamaan, on se juurikin oikeaa rasismia. Tämä nähdään helposti siinä, että arvostelemalla kristinuskoa olet vain uskontoa kritisoiva henkilö. Kritisoimalla islamia sinut leimataan nopeasti rasistiksi. Jos suomalainen kristitty vastustaa homojen avioliitto-oikeutta, on hän suvaitsematon, mutta jos islamissa on kaksinverroin jyrkempi suhtautuminen homoihin on sen sanominen rasismia. Jos rasismia on tarkoituksena kitkeä, niin miksi yhtäkkiä enää ei ratkaisekaan se millaista uskontoa kritisoidaan vaan se kenen uskontoa kritisoidaan?

 

Kävin eräällä foorumilla lyhyen keskustelun joka meni suunnilleen seuraavasti: Totesin kannattavani seksuaalivähemmistöjen oikeutta avioliittoon mutta en hinnalla millä hyvänsä. Jos vaihtoehtoina olisi kaksi presidenttiehdokasta joista toisen uskottaisiin lisäävän merkittävästi työllisyyttä mutta vievän seksuaalivähemmistöjen oikeuden avioliittoon ja vastaavasti toisen ehdokkaan uskottaisiin antavan seksuaalivähemmistöille avio-oikeuden mutta ei lisäävän työllisyyttä, niin äänestäisin ensin mainittua. Tähän tuli nopeasti vastauksena rasistiksi leimaaminen. Uskoakseni useimmat seksuaalivähemmistöjenkään edustajat eivät pidä avio-oikeuttaan yhtä arvokkaana asiana kuin turvattua toimeentuloa ja työpaikkaa. Ilman avioliittoa voi elää mutta ilman leipää se käy tuskaiseksi.

 

Maahanmuuton kritisoiminen on asia jossa rasismikortti on kaikkein herkimmässä. Onneksi kuitenkin oikeaa rasismia on maahanmuuton arvostelijoissa merkittävästi vähemmän kuin rasismikortin käyttäjät kuvittelevat. Mikäli maahanmuuttoa kritisoivien kohdalla kyse olisi useinmiten rasismista, he vastustaisivat kategorisesti kaikkea maahanmuuttoa ja kaikkia etnisiä ryhmiä jotka poikkeavat suomalaisesta. Näin ei pääsääntöisesti kuitenkaan ole.

 

Olisi rehellistä tunnustaa, että seuraukset yhteiskunnalle vaihtelee merkittävästi sen mukaan millaista maahanmuuttoa ja mistä ilmansuunnasta sitä saamme. Tässäkään asiassa ei tosiasioiden edessä paljoa auta rasistiksi leimaaminen. Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin siis, miten rasismisanan väärinkäyttäjät poikkeavat rasisteista? Oma käsitykseni on ettei juuri mitenkään. Jos yleistämistä negatiivisessa valossa pidetään yhtenä suurista rasistien synneistä, tekevät sitä samaa rasismikortin heiluttajat esimerkiksi maahanmuuttoa kritisoivista tai isänmaallisista ihmisistä jne. He systemaattisesti leimaavat heidän yleistystä hyväksikäyttäen rasisteiksi ja natseiksi näkemättä heitä kuitenkaan yksilöinä erilaisine näkemyksineen. He vastustavat heitä yhtenäisenä joukkona. Täsmälleen samaa tekevät oikeat rasistit mutta vain eri ihmisistä.

 

Rasismi sanan väärinkäytöllä on yhteiskuntiin erittäin haitalliset seuraukset. Erityisesti viranomaisten kohdalla on suuri riski siirtyä positiiviseen syrjintään jos pelätään rasistiksi leimautumista joka pahimmillaan voi viedä jopa työpaikan alta. Rasistiksi leimautumisen pelossa katsotaan myös läpi sormien enemmän rikoksia. Positiivinen syrjintä on varma keino lisätä kansalaisten tuohtumusta ja siirtyä rasistiksi. Tämä kehitys nähdään jo mm. Ruotsissa. Kiteytetysti sanoen rasismikortin aiheeton käyttö aiheuttaa pitkässä juoksussa oikeaa rasismia.

 

Live-elämässä olen kohdannut elämäni aikana vain yhden selvästi rasistisen ihmisen. Hän vastusti mustia ihmisiä. Kysyin että pelkän ihonvärinkö perusteella torjut heidät. Vastaus oli rehellisesti kyllä. On olemassa täysin aiheettomia usein pelkoihin ja tietämättömyyteen perustuvia ennakkoluuloja. On olemassa myös tilanteita joissa jokin ihmisryhmä saa ihmiset varaukselliseksi hyvin pitkälle ansaitusti.

 

Tehdään loppuun vielä pieni ajatusleikki. Ajatellaan että kutsuisit kotiisi vuoroin porvoolaisia ja vuoroin rovaniemeläisiä. Rovaniemeläiset käyttäytyisivät kotonasi useinmiten fiksusti ja kunnioituksella mutta jostain syystä porvoolaisista kolmaosa sikailisi luonasi. Kun vierailut jatkuisivat riittävän kauan, alkaisit todennäköisesti toivoa ettei porvoolaiset tulisikaan vierailulle vaikka tietäisitkin, että kaksi kolmasosaa heistä käyttäytyy yhtä hyvin kuin rovaniemeläiset. Jos nyt eväisit porvoolaisten pääsyn luoksesi, olisitko rasisti vain siksi, että olisit kyllästynyt ja uupunut maksamaan itse erilaista hintaa elämänlaadussasi sen kolmasosan sikailujen vuoksi?