Rakkaus ja ihmisten auttaminen on hienoa. Pohdinkin epäkorrektille kuulostavaa tilannetta jossa maailmasta voitaisiin poistaa rakkaus ja se korvattaisiin oikeudentunnolla. Niin hienoa kuin rakkaus onkin, ajattelisin, että rakkauden väheneminen ei pahentaisi maailmaa jos oikeudentunto kasvaisi samassa suhteessa. Lähes kaikki meistä rakastaa jotakuta. Jopa mafiosot ja historian tuntemat hirmuhallitsijat ovat rakastaneet yleensä jotakuta. Ellei muuta niin ainakin koiraansa.

 

Ajatellaan, että monien kehitysmaiden korruptoituneet johtajat ja länsimaalaiset suuryritykset saisivat oikeudentunnon ja lopettaisivat kehitysmaiden ihmisten ja talouksien riistämisen. Kehitysmaa alkaisi hiljalleen päästä jaloilleen ja tarve monien harjoittamalle avustustyölle vähenisi. Ajatellaan vaihtoehtoisesti, että riisto jatkuisi saman suuruisena mutta avustustyön määrä tuplaantuisi koska yhä useampi haluaisi tehdä rakkaudellisia tekoja. Kummassa tapauksessa kehitysmaan tilanne paranisi, rakkauden kautta lisääntyneellä auttamisella vai väärintekijöiden saadessa oikeudentunnon ja lopettaessa riistonsa? Äkkiseltään tuntuisi, että jos väärinteko loppuisi, vähenisi myös tarve auttamiselle merkittävästi.

 

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, ettemme ole kykeneviä saamaan ihmisiä oikeudentuntoisiksi mutta pystymme harjoittamaan auttamista. Tilanne on epämielyttävä koska aineellinen auttaminen edellyttää resursseja jotka ovat yleensä rajallisia, kun taas oikeudentunto on rajaton resurssi mutta sitä ei voi juurikaan antaa ihmisille.

 

Millään tavalla en halua väheksyä hienoa auttamistyötä, mutta maailma tuntuisi olevan paikka, jossa toisinaan hyvä tarkoitus voi aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää. Hyväntekoa olisikin hyvä pohtia seurausten näkökulmasta. Jos esimerkiksi menisimme kehitysmaahan ja antaisimme yhdelle koulun oppilaalle uudet vaatteet, ravitsevaa ruokaa ja urheiluvälineitä, niin tarkoituksemme olisi erittäin jalo ja arvokas. Seurauksena tästä teosta saattaisi kuitenkin olla se, että muut lapset kokisivat tulleensa syrjityiksi ja kateellisina alkaisivat kiusata tätä lasta.

 

Nuorena idealistina ihminen voi uskoa muuttavansa maailmaa. Ajan kanssa maailmasta saatava kaiku kertoo pessimististä tarinaansa joka saa meidät hieman kyynisiksi. Jos maailma joskus muuttuukin, se muuttaa kurssiaan hitaammin kuin Titanic jossa oli toivottoman pieni peräsin. Teorian tasolla moniin ongelmiin on olemassa helpohkon tuntuisia ratkaisuja, mutta käytännön tasolla toteutus on vaikeaa. Seuraavassa blokkauksessa aion heittäytyä maailman Diktaattoriksi ja laittaa maailman asiat järjestykseen! Olkaa huoleti, tarkoitin teorian tasolla.