Totuudella on taipumuksena tulla lopulta esiin. Tarkkanäköisimmät panivat merkille jo pakolaiskriisin alussa, että valtaosa turvapaikanhakijoista eivät ole todellisen turvapaikan tarpeessa. Kun joku vielä taannoin rohkeni epäillä turvapaikanhakijoiden motiiveja, hänet leimattiin nopeasti rasistiksi tai peräti ihmisvihaajaksi. Nyt silmät ovat avautuneet laajasti myös poliittisen eliitin tahoilla. Muun muassa Presidentti Niinistö viittasi Ruotsin pääministerin toteamukseen siitä, että olemme olleet naiiveja. Totisesti näin on tapahtunutkin.

 

Irakilainen pakolainen kiteyttää asian hyvin The Washington Post-lehdelle antamassaan haastattelussa josta Iltasanomat uutisoi. http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1451702378922.html

 

”Hän sanoo, ettei kokenut olevansa tervetullut Suomeen, kun oikeisto järjesti turvapaikanhakijoiden vastaisia mielenosoituksia. ”

 

On jokseenkin selvää, että mielenosoituksia ilmenee kun maahan saapuu paljon turvapaikanhakijoiksi tekeytyviä ihmisiä. Valtiolla ei löytynyt muutamaa kymmentä miljoonaa lastensairaalan hyväksi. Olemme olleet pakotettuja tekemään kovia leikkauksia. Kansan on vaikea hyväksyä sitä, että joudumme kustantamaan pakolaisiksi tekeytyvien ihmisten seikkailuja samaan aikaan kun taistelemme taloutemme kanssa ja esimerkiksi Syyriassa on paljon ihmisiä jotka tarvisisivat turvaa ja apua. Myös se ei ole omiaan herättämään myötätuntoja, että miessukupuoli on vahvasti yliedustettuna turvapaikanhakijoissa. Toisaalta ei sovi unohtaa, että on ihmisiä jotka osoittaisivat mieltä kaikkien muukalaisten saapumista vastaan puhtaasti ennakkoluulojensa vuoksi.

 

”– Elämä siellä oli tylsää, eikä heidän ruokaansa söisi edes kissat. ”

 

Tällainen kunnioituksen puute on näkynyt laajasti pakolaiskriisin aikana erilaisina purnauksina ja jopa syömälakkoina. Todellista turvaa tarvitseva ihminen on kiitollinen saamastaan avusta ja ennen kaikkea turvasta. Hänellä lienee päälimmäisenä huoli kotimaassa olevista läheisistään eikä ruoan laatu ole olennaista.

 

”– Jos olisin vaarassa, en olisi palannut takaisin. ”

 

Siirtolaisuudessa ei ole mitään väärää. Ihmiset ovat aina etsineet parempaa elämää. On kuitenkin väärin todellisia pakolaisia kohtaan tekeytyä pakolaiseksi.

 

Monelle on syntynyt vaikutelma, että suurin osa pakolaisista on lähtenyt liikkeelle muista motiiveista kuin todellisen turvapaikan tarpeen vuoksi. Jokainen tarpeettomasti turvapaikkaa hakeva henkilö aiheuttaa kustannuksia eli resurssien syömistä, joka johtaa asenteiden kiristymiseen myös todellisia pakolaisia kohtaan. Koska resurssit ovat rajalliset, olisi oikea tapa sulkea toistaiseksi rajat ja keskittää rajalliset resurssit todellisen turvan ja avun tarvitsijoille muilla keinoin kuin ruokkimalla valtavien ihmismassojen liikehdintää pelaten samalla ihmissalakuljettajien pussiin.