Suomella ja kansalaisilla ei ole hätäpäivää. Saamme taloutemme kuntoon kuten saamme kaikki muutkin ongelmamme raitelleen. On lohduttavaa tietää, että saamme ongelmiimme ratkaisuja jo vuonna 2019 kun valitaan uusi eduskunta ja hallitus. Oppositiopuolueet nimittäin kertovat, että heillä on vaihtoehto. Voimme siis huokaista helpotuksesta ja olla lohdullisin mielin tulevaisuutemme suhteen.

 

Tarkemmin ajatellen tämä on saattanut tapahtua aiemminkin. Tämä kaikki on tapahtunut neljän vuoden välein. Olemmeko siis saaneet kertaluokkaa parempaa politiikkaa? Jos allekirjoittanut kertoisi tähän vastauksen, hän syyllistyisi lukijan aliarvioimiseen. Tätä kirjoittaessa mieleeni tuli ajatus, että politiikka on rikki. Tosiasiassa politiikka on täysin kunnossa. Niin kauan kuin politiikka tarjoaa epäkelpoja ratkaisuja, se on täydellistä politiikkaa.

 

Kuulemme useasti poliitikkojen valittelevan alhaista äänestysintoa. Ottaen huomioon, että sama järjettömyyden sirkus pyörii vaalikaudesta toiseen tuottaen hallituksessa puolueelle kannatuksen laskua ja oppositiossa kannatuksen nousua, on kansalaisten äänestysaktiivisuus käsittämättömän korkeata luokkaa. Viimeisimmissä gallupeissa on SDP:n kannatus ohittanut Keskustan kannatuksen.

 

Hallituspuolueen kokiessa romahduksen vaaleissa, esiintyvät poliitikot nöyrinä sanoen, että on peiliinkatsomisen paikka. Oppositioon jouduttuaan he viisastuvat, tarjoten todellista vaihtoehtoa. Allekirjoittanut heräsi kiinnostumaan politiikasta noin 30 vuotiaana. Tuolloin uskoin, että poliikka saattaa ratkaista ongelmiamme kunhan kansalaiset vain osaisivat äänestää oikein. Voi miten naurettava ajatus olikaan.

 

Millainen sitten olisi hyvä poliitikko? Hyvä poliitikko olisi mahdollisimman huono poliitikko. Mitä vähemmän poliitikko ajattelee populistisesti tai puolueen ryhmäkuria, sitä parempi päätöksentekijä ja ajattelija hän potentiaalisesti on. Mitä vähemmän poliitikko miettii tulevaa kannatustaan sitä rehellisemmin hän saattaa toimia. Siitä tuskin pääsemme demokratiassa koskaan eroon, että kansalla on taipumusta yksinkertaistaa monimutkaisia asioita ja poliitikoilla on taipumuksena monimutkaistaa yksinkertaisia asioita. Poliitikot tulevat jatkossakin tarjoamaan meille yksinkertaisia ratkaisuja vaalien alla. Jäämme kaipaamaan paskanpuhumiseen kykenemättömiä heikosti poliittisia päätöksentekijöitä.