Sähkötupakka, tai kuvaavammin ilmaistuna höyrytin (tupakkaa ja palamistuotteita höyrytin ei sisällä), omaisi potentiaalia olla suurimpia terveyttä edistäviä innovaatioita sitten miesmuistiin. Esteenä tupakoinnin korvaamiseen höyryttelyllä, on luonnollisesti kukas muukaan kuin suomalainen viranomainen. Uuden tupakkalain luonnoksessa ollaan kieltämässä nikotiininesteiden makunesteet ja myöskin niiden tilaaminen ulkomailta. Tupakalla on vahva oma makunsa, mutta sähkötupakka ei maistu millekään ilman makunesteitä. Tätä perustellaan sillä, että kieltämällä makunesteet, ehkäisisimme nuorien siirtymistä tupakointiin. Tämä perustelu ontuu pahemman kerran. On jopa professorin taholta esitetty julkisesti, että sähkötupakka on portti nuorien tupakointiin.

 

Iso osa nuoria kokeilee jossain vaiheessa tavallista tupakkaa. Kuitenkin tupakointi on vähentynyt merkittävästi. Sähkötupakka ei ole portti tupakointiin, vaan portti pois tupakoinnista. Nuoret eivät ole tietämättömiä ja tyhmiä. On hankalaa nähdä, että kovin moni siirtyisi savuttomasta, käytössä edullisesta ja merkittävästi vähemmän haitallisesta höyryttelystä, kalliiseen myrkyllisiä palamistuotteita sisältävään todistetusti tappavaan tupakkaan. Ei ole myöskään olemassa mitään tutkimusta joka osoittaisi että sähkötupakka toimii porttina nuorien tupakointiin.

 

Sähkötupakka on eräiden arvioden ja tutkimusten mukaan noin 95% tupakkaa vaarattomampaa. Myös suomessa THL:n edustajat tunnustavat sähkötupakan olevan tupakkaa vaarattomampaa. Toisin sanoen kun tupakoitsija siirtyy sähkötupakkaan, hän saa merkittävän terveydellisen edun. Sähkötupakka toimii tupakoinnin lopettamisessa monien kokemusten mukaan nikotiinipurkkia ja laastareita paremmin siksi, että se imitoi lähes täysin tavallista tupakkaa käytössä. Höyry antaa nikotiininesteillä tupakoinnissa tärkeän niin sanotun kurkkutuntuman. Sähkötupakalla siis paatuneinkin tupakoitsija onnistuu kunnollisilla laitteilla erittäin todennäköisesti tupakoinnin lopettamisessa. Myöskään sivullisille ei aiheudu höyryttelystä haittoja kuten tupakansavusta aiheutuu.

 

Voimme siis hyvin ymmärtää kumpi on kansanterveydellisesti viisaampaa - se että teemme makunesteiden käytöstä ja niiden tilaamisesta kiellettyä ”suojellaksemme” nuoria kokeiluilta - vaiko se että suosimalla sähkötupakkaa teemme siitä tupakoitsijoille portin pois tupakasta. Britanniassa sähkötupakka on otettu viranomaistaholla hyvin vastaan, ja heillä onkin siirtynyt massoittain tupakoitsijoita höyryttelyyn. Olemme antamassa nuorille myös väärää viestiä holhoamalla. Nuoria pitää valistaa asioista, mutta antaa heidän kokea, että vastuu on loppupeleissä heillä itsellään omista valinnoistaan.

 

On absurdia, että jatkossakin saatamme ostaa kioskilta punaista Marlboroa, joka on todistetusti erittäin vaarallista, mutta sähkötupakan saatavuus vähemmän haitallisena vaihtoehtona on rajoitettua, ja viranomaistaholta demonisoitua. Viranomaiset jotka pyrkivät rajoittamaan sähkötupakan saatavuutta järkevänä vaihtoehtona tupakoinnille, ovat moraalisessa vastuussa siitä kansanterveydellisestä haitasta, jonka lakiesityksen läpi meneminen aiheuttaisi. Tiedon puuttumiseen he eivät voi vedota. Sitä on riittävästi saatavilla johtopäätösten tekemiseksi, vaikka sähkötupakka ei olekaan yhtä vanha keksintö kuin tavallinen tupakka. Tällä hetkellä vaikuttaa sille, että tuleva laki on pelaamassa suoraan tupakkateollisuuden pussiin.

 

Asiasta enemmän kiinnostuneille:

http://vapers.fi/2015/09/lausunto-tupakkalakiehdotuksesta/