”Minua ei kiinnosta pätkääkään, mitä muut ajattelevat. Ei tippaakaan. On tärkeintä tietää, mitä itse tekee. ”

 

”Ei sillä ole väliä jos ihmiset ajattelevat tuolla tavalla. Minä en oikeastaan välitä paskaakaan”

 

Tuttua Kimi Räikköstä edelliset sitaatit. Ei tarvitse olla itsekäs tai epäempaattinen, ollakseen vähän vähemmän kiinnostunut siitä mitä muut ajattelevat. Kimi on aina vetänyt omaa linjaansa, ja kyllä hän onkin arvostetuimpia kuljettajia maailmalla. Loputtomia mielistelijöitä ei lopulta kunnioita vanha erkkikään. Kun tarpeeksi mielistelee ja toimii aina muiden ehdoilla, lopulta mielistelty joutuu kysymään kysymyksen, mitä hän oikeasti haluaa? Voiko häntä edes kunnioittaa?

 

Suomi on ollut EU:ssa pitkään varsinainen mallioppilas, jos ei oteta lukuun muutamia viimeaikojen tervetulleita säröjä luokan priimuksen imagoon. Olemme EU:ssa saaneet paljon ainoastaan torjuntavoittoja ja huonoja kompromisseja. Olemme olleet liian kilttejä. Voi vain spekuloida johtuuko suunnaton poliittinen tarpeemme muiden mielyttämiseen kansallisesta heikosta itsetunnosta, vai onko historiamme Venäjän kanssa siihen johtanut.

 

Itsenäisen kansallisvaltion tehtävä olisi ajaa viimeiseen asti omia intressejään. Niin tekevät brititkin, ja tokkopa me ajattelemme heitä ikävinä ihmisinä. On asioita missä voi mukautua ja joustaa, sekä asioita mistä olisi pidettävä kiinni, vaikka siitä saisi häirikköoppilaan leiman otsaansa hetkeksi. Loppupeleissä kuitenkin vahva eduistaan huolehtiva kansallisvaltio herättää enemmän kunnioitusta, kuin valtio jota muut voivat kuljettaa kuin litran mittaa. Siksi haluaisinkin ripotella hyppysellisen Kimi Räikköstä suomalaisten poliitikkojen ajatusmaailmaan.